Начало Новини Перспективните имоти в България

Перспективните имоти в България

строителство

С идването на кризата чуждестранните инвеститори изчезнаха. Прогнозата на анализаторите беше, че индикация за излизане от кризата и стабилизиране на имотния пазар е, когато предприемачите започнат отново да влагат средства в имоти зад граница. Пет години след началото на кризата обаче този вид играчи все още липсват. Преобладаващата част от инвеститорите предпочитат за момента да влагат средства в собствените си държави. Малцина са тези, които поглеждат навън. „Въпреки тенденцията към глобализация на недвижимите имоти огромната част от предприемачите са активни до близките до тях местни пазари. Едва 10% поглеждат извън пределите на страната си. През 2013 г. едва 17% от глобалния капитал е бил инвестиран зад граница”, каза Иглика Йорданова, изпълнителен директор на Colliers International на форум посветен на развитието на пазара на недвижими имоти.

На глобално ниво сегментът на офиси остават най-предпочитан, следван от инвестициите в логистичния сектор като тук основни дестинации са САЩ и Южна Америка. Предпочитани инвестиции в жилищни имоти се наблюдават на пазарите в Европа и Азия.

През тази година се отчита общо подобрение на инвестиционния климат в Европа. Умерен оптимизъм се наблюдава в Централна и Източна Европа, както и на пазарите в Русия и Турция. 18% от предприемачите в посочените райони очакват подобрение в глобалните условия на инвестиции в недвижими имоти. По-позитивно настроени са бизнесмените от западната част на Стария континент. Там 41% от предприемачите очакват подобрение на инвестиционния климат. Общо 44% от тя очакват повишаване на инвестициите през 2014 г. в сравнение с 2013-а. Тази оптимистична прогноза се базира на плановете на 61% от участниците на пазара да разширят портфолиото си през следващата година. 64% таргетират инвестиции под 40 млн. EUR, а едва 8% са склонни да търсят активни на стойност над 70 млн. EUR. Най-привлекателни са пазарите на Великобритания, Франция и шестте най-големи града на Германия.

Това, което е характерно за България, е че през 2013 г. станахме свидетели на по-интензивно усвояване на офис площи. Доходността надхвърли прага от 3% на годишна база, а възвръщаемостта е с 2% по-висока от средните нива за развитите пазари. „Наблюдавахме активно усвояване на офис площи клас „А” в столицата. Предизвикателствата пред инвеститорите са икономическата обстановка, финансирането, което остава ограничено и относително скъпо. Причината за това донякъде е, че през тази година пазарът в България е доминиран от български инвеститори”, допълни Йорданова.

Прогнозата за 2014 г. е за връщане на част от международните инвеститори. „Остава да се стабилизират наемите и те да тръгнат нагоре, за да се върнат предприемачите”, казва Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton.

„През 2013 г. се отчете стабилизиране на наемите при офис площите и изчерпване на първокласните сгради, чието търсене към момента превишава предлагането. Обикновено офисите са първите, които дават сигнал за развитие и първите, които създават инвестиционен продукт, който предизвиква интересът на инвеститорите. Има достатъчно продукт за реструктуриране на търговски имоти”, казва Йорданова.

След развитието на офис сектора може да очакваме през 2014 г. развитие и на жилищния сектор у нас, е мнението на анализаторите.

Източник: fakti.bg