Начало Новини Първият музей на международното съвременно изкуство в Малта достига нов етап във...

Първият музей на международното съвременно изкуство в Малта достига нов етап във Флориана

Ново изображение на MICAS, първия музей на международното съвременно изкуство в Малта, планиран да бъде открит във Флориана през 2022 година, бе публикувано наскоро. В момента MICAS е в процес на изграждане и с неговото откриване Малта е готова да направи голяма крачка напред и да стане активен играч в съвременния свят на изкуството. Това динамично ново арт пространство се изгражда на мястото на стари укрепления в квартал Флориана, който е в процес на основна реставрация.

MICAS ще представи за първи път в Малта големи международни изложби и колекции, както и работата на съвременни малтийски художници. Проектът е важно наследство от „Валета -европейската столица на културата 2018 г.“. Министърът на културата Хосе Ерера заяви, че MICAS е инфраструктурен проект на правителството на Малта в сектора на изкуствата и културата. Той добави, че MICAS се ко-финансира от Европейския фонд за регионално развитие.

„Парцелът беше определен през 2015 г. като идеалното място за MICAS. Търсим устойчив подход, който съчетава интензивни работи по реставрацията на историческата тъкан с иновативен дизайн. Благодарение на това можем да създадем напълно уникална концепция, добавяйки съвременна структура като нов слой в разговор с изключителна военна архитектура и нейните социално-исторически наративи“, сподели Филис Мускат, председател на MICAS.