Начало Новини Първата нова къща в Перник се очаква до края на седмицата

Първата нова къща в Перник се очаква до края на седмицата

къща

Източник: vestnikstroitel.bg

„Очаква се първата нова къща за пострадалите от земетресението в Перник да е готова до края на седмицата“ – съобщи министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев на церемонията по отбелязване на деня на доброволчеството в офиса на БЧК.

Все още има много работа в Перник и тя ще се извършва в следващите няколко месеца. Това се отнася както за част от имотите на пострадалите, така и за обществената инфраструктура –  училища, читалища и детски градини, обясни още Дончев.

До момента на сметката на БЧК са събрани 1,047  млн. лв, каза Григоров. Очакват се да постъпят още 32 хил. лв.

От събраните пари 314 хил. лв. са раздадени като помощи, остатъкът е отделен за строителството на общо 17 къщи. Те ще са 3 типа – малки 36 кв. м., средни – 65 кв. м. и големи 75 кв. метра, каза Йордан Каназирев, зам.-председател на съвета на директорите на „Балканстрой”, която изгражда къщите. Те са съответно на стойност около 32 000, 56 000 и 60 000 лв. Сроковете за построяване са 60 дни от подписване на договора за строителство. До момента са сключени 10 договора. Затрудненията за сключване на договорите са заради уточняване на собствеността и издаване на разрешително за строителство.