Начало Новини Първата Eco-Sandwich® пасивна соларна къща в Хърватия

Първата Eco-Sandwich® пасивна соларна къща в Хърватия

Eco House 5
Първата Eco-Sandwich® къща е уникален пример за цялостен и иновативен подход към устойчивата архитектура. Този дом е първата от дванадесет планирани жилищни сгради в зелената зона на град Копривница в Хърватия като част от програма за социални жилища. Къщата е и първата в света, която използва системата за стени Eco-Sandwich®. Тази система е продукт  на сътрудничеството между хърватските академични институции (Строителния факултет и Факултета по архитектура към Университета в Загреб) и строителната индустрия.

Стената Eco-Sandwich® е вентилиран сглобяем стенен панел, който използва рециклирани строителни отпадъци и минерална вата, направени по иновативна и устойчива технология Ecose®. Eco-Sandwich® решава четири основни екологични проблема: намалява емисиите на парникови газове поради енергийната ефективност на сградите, намалява потреблението на енергия в строителния сектор, подобрява ефективността на ресурсите чрез използването на рециклирани строителни отпадъци (50% от общото количество строителни материали са рециклирани) и свежда до минимум използването на химикали като фенол и формалдехид, необходими в процеса на производство на изолационни материали. Новоразработената минерална вата, произведена по Ecose ® технология, е направена от  рециклирани и естествени материали. Технологията не съдържа формалдехид, фенол, пентан, бутан и акрил.

Първото вграждане на системата Eco-Sandwich® е реализирано като дарение от Европейския съюз за инвеститора, Агенцията за социално жилищно настаняване в Копривница.  Eco-Sandwich® къщата се състои от три апартамента, всеки от които има собствена градина. Проектирана е като пасивна соларна къща, която е затворена на север за ограничаване на загубите на енергия и отворена на юг за използване на слънчевите лъчи.