Начало Новини Параметрично проектираната метростанция от Zaha Hadid Architects се оформя в Рияд

Параметрично проектираната метростанция от Zaha Hadid Architects се оформя в Рияд

KAFD

Паратметрично проектираната метростанция Кинг Абдула (KAFD) в Рияд, Саудитска Арабия на студиото Zaha Hadid Architects е в процес на изграждане, за което свидетелстват нови снимки, заснети от базирания в Рияд фотограф Faisal Bin Zarah. Новият набор от снимки показва, че стандартите, процедурите и параметричните данни са били действително приложени.

KAFD

Новата метростанция на ZHA, която предстои да бъде открита през следващата година, ще изглежда точно така, както е представена и в проекта. Поръчана от ArRiyadh Development Authority през 2012 г. метростанцията с площ 45 000 квадратни метра е проектирана да отговори на нарастващия брой жители (очаква се скоро той да достигне 8,5 милиона жители) в град Рияд. Метростанцията ще осигури нова система за обществен транспорт на града с 6 главни линии, покриващи 176 км, и 85 нови станции, свързващи новата бърза автобусна мрежа на града.

KAFD

Новата сграда ще има шест платформи на четири етажа и две нива за подземен паркинг и ще бъде интегрирана в градския контекст на финансовия район, като същевременно отговаря на функционалните изисквания за мултимодален транспортен център.

KAFD

Основният елемент на станцията е нейният триизмерен стоманен скелет, дефиниран от последователност от противоположни синусоиди, генерирани от повторението и честотните вариации на дневните транспортни потоци на станцията. Външната конструкция на скелета тежи 4,237 тона, а вътрешната – 2,785 тона. Приоритизирането на „свързаността“ в интериора, всички предвидени железопътни, автомобилни и пешеходни трафик зони през сградата са картографирани и структурирани, за да се оптимизира вътрешното движение и да се избегнат задръстванията.

KAFD

Фасадата на метро станцията има специален модел, който намалява слънчевата енергия, докато геометричните перфорации контекстуализират станцията в нейната културна среда. Цялостната композиция прилича на модели, генерирани от пустинни ветрове в пясъчни дюни, където множество честоти и повторения генерират сложни естествени образувания.