Начало Новини Панелките са отново на мода

Панелките са отново на мода

panelki

Цените на жилищата панелно строителство в по-големите градове на страната и в София се доближават. Минимална е разликата между стойността на квадратен метър жилищна площ в столицата и Варна, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. И в двата града едностайните се търгуват срещу малко над 650 EUR/кв.м. При двустайните цената е около 615 EUR/кв.м. Най-голяма е разликата в цената при апартаментите с три стаи. В столицата те се оферират на стойност 618 EUR/кв.м., докато във Варна – 581 EUR/кв.м.

На трето място по цени е Бургас. Основната причина градът да изпреварва Пловдив е ограниченото предлагане. Едва 230 е броят на панелките, които се продават във втория по-големи морски град, докато в Града на тепетата те са почти 1100. Най-евтините панелки в големите градове на страната са тристайните в Пловдив – 452 EUR/кв.м, съобщава fakti.bg.

Защо българите избират панелките?

„Избират ги понеже кризата свали цените им значително и в момента са най-евтиният вариант за дом на пазара на имоти в областните градове. От друга страна, те са предпочитани и заради факта, че техните квадратури са чисти и получавате доста прилично като големина жилище”, коментират от консултантската компания CreditPoint.

Какво е отношението на банките към кредитирането на подобен актив?

„Въпреки че част от банките са малко по-рестриктивни във финансирането на панелни жилища и отпускат максимум 60-70% от стойността им, по-голямата част от банките ги третират наравно с монолитните  тухлени жилища и могат да ги финансират с до 90% от стойността им”, допълват специалисти.

Как санирането ще повлияе на цените на панелките?

Очакванията са санирането да доведе до леко покачване на цените на апартаментите от този тип и въпреки нагласите и предпочитанията към тухлените жилища, панелните апартаменти ще продължат да бъдат често обект на покупко-продажби.

Трите неща, които да гледате като купувате панелка?

1. Направете предварителна пазарна оценка, за да сте сигурни, че оценителят, одобрен от съответната банка, ще оцени апартамента на стойност, близка до тази, на която го купувате и по този начин ще се получи желаното финансиране.

2. Преценете колко средства ще са ви необходими допълнително за ремонта на апартамента, така че жилището да се доведе до приличен и приятен за живеене вид.

3. Направете правилен избор на кредита за покупка, като прецените правилно срока, валутата, лихвата и постигнете максимално нисък годишен процент на разходите, за да нямате проблеми с плащането на месечните вноски във времето.

Строители.бг