Начало Новини Панели от UHPC бетон обвиват стадион „Жан Буен“

Панели от UHPC бетон обвиват стадион „Жан Буен“

UHPC бетон

Вълнообразната фасада на стадион „Жан Буен“ в Париж има уникална обвивка Ductal® UHPC, която покрива 23 000 м². Разположен пред прочутия „Парк де Пренс“, стадионът „Жан Буен“ е проектиран от Руди Ричоти с лек и ефирен дизайн. Благодарение на превъзходните свойства на висококачествения бетон от Ductal®, става възможно да се изгради тънка, лека обвивка и водоустойчив покрив от 3600 самоносещи се панели Ductal® UHPC.

UHPC бетон

Обвивката се състои от три основни елемента:
– Перфорирана фасада със самоносещи се решетъчни панели, които позволяват на светлината да се филтрира във вътрешността;
– Преходни панели между покрива и фасадата, които са по-силно перфорирани и извити;
– Покрив, направен от 1600 панела със стъклени вложки.

UHPC бетон

Подготовката за оценка включва усърден процес за създаване на мащабен прототип, преминал през серия от лабораторни изпитания и тестове:
– износване от вятър със 78 000 цикъла на огъване,
– термичен шок,
– мек и твърд шок,
– 50 цикъла на замразяване и размразяване, симулиращи между 30 и 50 години от живота на конструкцията,
– непрекъснати тестове с вода за проверка на плътността.

Използването на 35-милиметрови пластини помага за насоченото разпръскване на влакната в UHPC бетона. Влакната трябва да се вливат гладко във формите и да се противопоставят напълно на натоварванията, като имат предпочитана ориентация в матрицата.

UHPC бетон

Покривни панели със стъклени вложки:
Архитектурно изискване за този проект беше водоустойчива покривна система. Когато се произвеждат покривните панели, стъклените парчета първо се позиционират в матриците и след това UHPC материалът се разпределя около стъклото. Водоустойчивостта е гарантирана със силиконова фуга, поставена около стъклото преди леене. Благодарение на механичните характеристики на Ductal®, беше възможно да се създадат тънките триъгълни панели с 20 до 27% стъкло. Тяхната висока устойчивост на огъване позволява проектирането на тънък покрив с навес от 8 до 9 м.

UHPC бетон