Начало Новини Палео-футуристична кула в необятната гора на Квебек

Палео-футуристична кула в необятната гора на Квебек

Paleo 1

Базираното в Монреал архитектурно студио MU Architecture проектира палео-футуристична кула, наречена Pekuliari, в Квебек. С предефинирането начина на обитаване на една територия, проектът Pekuliari анонсира нови взаимоотношения между хората и тяхното естествено местообитание. Тази впечатляваща кула в сърцето на необятната гора на Квебек, която е диаметрално противоположна на концепцията за градско застрояване, има значително по-малък негативен отпечатък върху природата. С ограничаването на пътищата за достъп до минимум и забранявайки лова, дивата природа намира убежище в резервата Pekuliari. Авторите на проекта отиват и по-далеч с планиране на програми за реинтеграция на няколко животински вида, включително зеленоглава патица и някои видове прилепи. Тези програми, управлявани от биолози и учени, правят природен резерват Pekuliari място, необезпокоявано от хората.

Асоциирайки я с тотемна или каменна купчина от незапомнени времена кулата Peculiari е отличен пример за палео-футуризъм. Материалите и изтънчеността на детайлите създават усещането за структура от далечно бъдеще. Подредбата от елементи, подобни на големи ерозирали камъни, е допълнена от обвивка, която реферира към минералния и растителен характер на заобикалящата среда. Този неправилно оформен екзоскелет придава на черупката органичен и клетъчен вид, който контрастира с блестящата на слънцето стъклена фасада отдолу. Уникална по рода си, кулата Pekuliari се извисява на височина от повече от 200 метра.

Paleo 2

Фоайето напомня на голяма зала с футуристични и елегантни линии, в която цари спокойна и успокояваща атмосфера. Частично засенчен от големи околни дървета, стъклен покрив позволява естествена светлина да запълни триетажното пространство. Голяма конферентна зала с огромни прозорци предлага невероятна гледка към езеро. Огромна тераса и сводеста алея оформят медитативна зона за наблюдение на тези спокойни води. Първокласен паркинг със скрит вход под формата на пещера е разположен в подземния етаж в съседство с винарска изба, помещения за забавления и вътрешно стрелбище. Административен център и бизнес център с офиси и конферентни зали са разположени на горните етажи. Над тях са ситуирани фитнес, спа център и басейн. Още по-високо, на 37-ия етаж, има „небесен“ бар, който предлага уникална гледка към света наоколо: 360-градусова панорама от зелени хълмове и свежи езера. В кулата са проектирани и 50 луксозни апартаменти, по-голямата част от които по един на етаж, с площ от 370 до 740 кв. м. всеки. Помещенията за персонала и достъпът до тях са организирани по такъв начин, че да осигурят максимална диксретност за жителите.

Paleo 3

В допълнение към невероятното качество на живот и висок престиж, Pekuliari разширява границите на иновациите в строителните технологии. Интегрирани са системи за събиране на дъждовна вода и сняг. Отпадните води ще се филтрират преди да бъдат пуснати в околната среда.

Вятърни електрогенератори и фотоволтаично остъкляване ще осигурят енергийна самодостатъчност. Предвидена е голяма оранжерия, която да доставя ежедневно пресни зеленчуци и плодове. Произведеният излишък ще се преразпределя сред населението и благотворителните организации на региона.

Paleo 4