Начало Новини Отвори врати дългоочакваната нова централна библиотека в Осло

Отвори врати дългоочакваната нова централна библиотека в Осло

Отвори врати дългоочакваната нова централна библиотека Deichman Bjørvika в Осло. Библиотеката граничи с операта на крайбрежната ивица на града. Проектирана от Atelier Oslo и Lundhagem, пететажната сграда съдържа 450 000 книги, подредени около голям, осветен отгоре, атриум, който свързва етажите и ги разделя на по-малки пространства.

Новата библиотека носи името на Карл Дейхман (норвежки бизнесмен, собственик на мини, колекционер на книги и филантроп), с чиято колекция от книги е основана първата библиотека в града през 1785 г.

„Нашата цел беше да създадем библиотека, която да предлага много различни пространства в едно голямо непрекъснато пространство. Считам, че успяхме да създадем огромна сграда, която в същото време осигурява уединение на посетителите“, сподели Нийлс Оле Брандзаег, съосновател на Atelier Oslo.

Съседната сграда на операта, както и съществуващите улици, са определили формата на основата на библиотеката, отличителния надвиснал последен етаж и вертикалното разположение. Библиотеката е развита вертикално, с кино и аудитория с 200 места в мазето, и кафене, ресторант и отдела за вестници и списания на приземния етаж. На първия етаж има художествена литература и книги за деца. На втория и третия етаж са специализирани книги, както и няколко специализирани помещения – звукозаписни студия, мини-кино и стаи за игри. На последния етаж са книгите за социални науки и читалните, плюс арт проекта Future Library. Диагонални вдлъбнати и изпъкнали форми изпълват атриума в горните етажи, създавайки разнообразие във вътрешните пространства.

Очаква се библиотеката да привлича повече от два милиона посетители годишно. За да постигнат това, архитектурните студия са създадали модерна библиотека, която освен книги, съдържа привлекателни места са събиране на хора. „Библиотеката вече не е място единствено за съхраняване на книги. Модерната библиотека е среда в която хората се срещат и учат. Старите библиотеки често са били проектирани като големи етажи с редове и редици от рафтове за книги. Пространството на нашата библиотека е по-раздробено и с висока степен на вариация. Това намалява мащаба и позволява провеждането на много различни събития. Тук ще намерите места за срещи, репетиционни зали, зали за игри, ниши за изложби, звукозаписни студия, тихи читални и др. Въпреки факта, че книгите все още са широко представени, тази библиотека е създадена преди всичко като място за хората“, обяснява Свейн Лунд, съосновател на Lundhagem.