Начало Новини Отлагат откриването на новото летище на Истанбул

Отлагат откриването на новото летище на Истанбул

letishte-istanbul

На 29 октомври 2017 г. по случай 94-тата годишнина на модерна Турция трябваше да бъде открито новото летище на Истанбул. То обаче ще бъде пуснато в експлоатация през 2018 г., съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, като уточни, че фазите на строителство на съоръжението са четири и първата трябва да е готова след две години и половина.

Днес в Турция се състоя церемония по подписването на документ свързан с финансирането на летището. Местната банка Ziraat е отделила 1.54 млрд. EUR, Halkbank и Vakıfbank – 1 млрд. EUR, Denizbank – 500 млн. EUR, Garanti и Finansbank – 300 млн. EUR. Заемът е отпуснат за срок от 16 години, при 4 години гратисен период, съобщава fakti.bg.

Строителната компания, спечелила търга, е Limak-Kolin-Cengiz-MaPa-Kalyon, която е предложила за участие в проекта 22.1 млрд. EUR.

Третото летище, което ще бъде изградено в северната част на Истанбул, в близост до езерото Теркос, първоначално ще приема 90 млн. души на година. В бъдеще техният брой ще се увеличи до 150 млн. души. Плановете са аеропортът да се превърне в един от най-големите в света и да е авиационен разпределителен център на полетите между Европа и Азия и Австралия. То ще носи името на сегашният президент „Реджеп Тайип Ердоган”.

Строители.бг