Начало Новини Отлага се пускането на ЛОТ 4 на АМ „Струма”

Отлага се пускането на ЛОТ 4 на АМ „Струма”

струма

Пускането на на ЛОТ 4 на АМ „Струма“ от Сандански до ГКПП-Кулата се отлага за юли 2014 г. Това стана ясно днес при визитата на регионалния министър Десислава Терзиева.

Заради открита инженерна мрежа, която не е визирана в проекта, се налага процедура по Закона за обществените поръчки, с което ще се удължи срокът на договора, обясни министърът.

Първата копка на АМ „Струма“ бе направена на 5 април 2012 г. от бившия премиер Бойко Борисов. „До декември смятаме да подпишем договора за обществената поръчка с фирмата, която ще извърши преместването на тази кабелна мрежа, за да ускорим темповете на работа“, каза Терзиева. До днес са завършени 25% от ЛОТ-а, уточни тя.

Кметът на Петрич Вельо Илиев се оплака от пренасочения през града трафик по главен път Е-79 заради строителството на ЛОТ-а. Според него, положението в Петрич е тежко, но то е трагично в селата в близост до граничния пункт – Кулата, Марино поле и Чучулигово. Там пътната настилка е нагъната от интензивния трафик, включително и от товарни автомобили. Илиев се похвали, че от пътната агенция са му обещали тази есен да бъде извършен ремонт на пътната настилка.

Проектът „Струма“ се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз чрез ОП „Транспорт” 2007-2013 г. и държавния бюджет. Участъкът от Сандански до Кулата е с дължина 14,7 км. Изпълнител е „АКТОР” АСД. Стойността на договора е 67 176 000 лв. с ДДС. Строителният надзор осъществява „Пътинвестинженеринг” АД, чийто договор е 356 419,20 лв. с ДДС. Строителните дейности на обекта започнаха през април 2012 г. Срокът за изпълнение на договора е 23 месеца.

Трасето на ЛОТ 4 преминава през териториите на общините Сандански и Петрич. На обекта ще бъдат изградени 7 надлеза, 6 подлеза, 7 моста (5 моста за автомагистрала „Струма” и 2 моста при жп линия София – Кулата). Ще бъдат монтирани шумозаглушителни прегради между магистралата и населените места. Общата дължина на АМ „Струма” – от Даскалово до гръцката граница, е 150 км.