Начало Новини Откриха новия мост Сан Джорджо, заменил срутилия се в буря преди 2...

Откриха новия мост Сан Джорджо, заменил срутилия се в буря преди 2 г. мост Моранди в Генуа

В Генуа бе открит новият мост Сан Джорджо, заменил моста Моранди, който се срути в буря преди почти две години, при което загинаха 43 души. Новият мост над река Полчевера е проектиран от Ренцо Пиано, роден в Генуа. 1100-метровият мост, строен денонощно през последните 2 години, бе открит от италианския премиер.

„Бързото изграждане има за цел да се превърне в модел за обновяване и адаптиране на италианската инфраструктура от високо социално, икономическо и стратегическо значение“, споделят от студиото на Ренцо Пиано. Платформата на моста е укрепена от 18 елегантни подсилени стоманобетонни колони, разположени на разстояние 50 метра една от друга, с изключение на централната секция, където това разстояние е 100 метра. Колоните са проектирани в елипсовидна форма с цел позволяване на светлината да се „плъзга“ по повърхността им и така да помогне за омекотяване на околното пространство под моста. Платформата се свързва с колоните чрез система от закрепващи елементи, предназначени да предпазват конструкцията от сеизмична активност.

Долната страна на платформата наподобява корпуса на кораб. „От архитектурна гледна точка формата на кораб, описана от палубата, е от голямо значение. Постепенното намаляване на напречното сечение към краищата на моста намалява визуалното въздействие на новата инфраструктура. Освен това използването на светъл цвят за покриване на стоманените елементи хармонизира присъствието на моста в пейзажа“, добавят от Ренцо Пиано Строителен Уоркшоп.

От двете страни на платформата настърчат стоманени ребра, продължение на стоманената конструкция на моста, заедно с редици от фотоволтаични панели, които ще захранват осветлението му, и стъклена балюстрада за безопасност и шумоизолация, издигаща се на височина от 2,5 метра. „Прозрачността на предпазната стъклена стена позволява на преминаващите по моста визуална връзка с околния пейзаж, а също така улеснява присъствието му в долината за тези, които ще живеят и работят около него“, коментират от студиото.

Описан от авторите на проекта като „умен инструмент“, мостът ще бъде непрекъснато наблюдаван от система от вътрешни сензори, включително акселерометри, екстензометри, скоростомери, инклинометри и детектори за съвместно разширяване. Тези сензори ще бъдат допълнени от роботи, които ще се движат по релси по двете страни на платформата, за да наблюдават външно конструкцията и да почистват фотоволтаичните панели.