Начало Новини Отклоняват река Нил заради строежа на 6-гигаватов ВЕЦ

Отклоняват река Нил заради строежа на 6-гигаватов ВЕЦ

нил

Източник: greentech.bg

Етиопия започна отклоняване на участък от реката Нил, за да позволи строежа на водноелектрическа централа на стойност 4,7 млрд. долара. Ходът предизвика тревоги у страните по поречието на Нил след Етиопия, тъй като повечето от тях зависят от най-дългата река в света.

Страната, наричана „Рогът на Африка“, се залови да реализира плановете си да инвестира повече от 12 милиарда долара в овладяване на реките, които минават през нейните скалисти планини, да се превърне във водещ африкански износител на енергия.

Централна роля в проекта е язовирът „Големият Ренесанс“, който се строи в региона Бенишангул-Гумуз до границата със Судан. Реализиран на 21%, той в крайна сметка ще има 6000 мегавата капацитет, според правителството.

„Язовирът се строи на средата на реката, така че не може да извършвате строително-монтажни работи, докато тече реката“, каза Михрет Дебебе, главен изпълнителен директор на държавната Етиопска електрическа компания. „Целта е да се отклони реката с няколко метра и след това да я оставим да се върне по естествения си канал.“

Амбициите на Етиопия обаче засилиха опасенията у Египет, че строителните проекти могат да да намалят притока на реката. Адис Абеба отдавна се оплаква, че Кайро оказва натиск върху страните-донори и международните кредитори да отказват финансиране за такива начинания.

Етиопският министър на енергетиката се постара да разсее страховете за въздействието на язовира. На свой ред Мохамед Бахаа Ел-дин, министър на водните ресурси и напояването в Египет, каза, че Кайро не се противопоставя на етиопските проекти за развитие, стига да не вредят на другите страни по поречието на Нил. „Кризите в разпределението и управлението на водите в Египет тези дни и оплакванията на фермерите от липса на вода потвърждават, че не можем да си позволим да изпуснем нито една капка вода от количеството, което идва при нас от горното течение на Нил“, каза той каза.