Начало Новини От другата седмица към морето по новата АМ „Тракия

От другата седмица към морето по новата АМ „Тракия

AM Trakia

Източник:inews.bg/

Последната отсечка от магистрала „Тракия” трябва да бъде открита на 12 юли сутринта, а още следобед ще бъде пуснат трафикът към Бургас. Следващите седмици ще бъдат монтирани и 44 химически тоалетни по новите отсечки, където няма бензиностанции и заведения. Предстои отваряне на тръжните оферти.

През юли предсрочно ще бъде пуснат и завършеният пътен участък от автомагистрала „Струма“ между Долна Диканя и Дупница. Трасето е готово 94%, а по договор е трябвало да бъде пуснато на 1 септември.

В момента тече предпроектното проучване на трасето за магистрала „Хемус“, чието изграждане предлагаме да се финансира през следващия програмен период. Обмисляме схема за финансиране на ремонтите на 1 и 2 клас пътища с допълнителни средства от бюджета, които да се увеличават стъпаловидно всяка година. Тези пътища не са поддържани с години и всички страдаме от този факт. Обсъжда се и идеята за преминаване на общинските пътища под ръководството на държавата, за да не делегираме тези финансово тежки дейности на кметовете, уточни министър Терзиева.