Начало Новини Основните ремонти при НДК приключват този месец

Основните ремонти при НДК приключват този месец

ndk

Очаква се основните строително-монтажни работи при НДК да бъдат приключени до края на месец ноември, каза зам.-кметът Мария Бояджийска при проверка на ремонта. По думите на Бояджийска, ремонтът се изпълнява по график.

Завършено е изпълнението на водната каскада и фонтана в подлеза на НДК. Към предвиденото бяло осветление на всички дюзи на каскадата е изпълнено и цветно осветление в зелено, червено и синьо в каскада №4. Водната каскада в детския кът също е завършена, като е възстановен ефектът на естествена река с падове и каменни облицовки.

„Успяхме да приключим в срок фонтана и в понеделник заседава държавна-приемателна комисия, вследствие на което обектът е приет и се очаква издаване на разрешение за ползване, след което ще можем да махнем оградата“, посочи Бояджийска, цитирана от „Фокус“.

Незабавно след това ще започнат действия по зазимяване на фонтана предвид очакваните ниски температури, като той ще бъде пуснат отново през пролетта.

„Друга част от проекта е изпълнението на настилките, което се очаква да бъде завършено в рамките на месец ноември“, каза Бояджийска и добави, че трябва да се има предвид, че става дума за огромна територия от над 120 дка общо.

„Тя включва 60 дка озеленяване, което се изпълнява от специализирана фирма за озеленяване, частичен ремонт на настилките от гранит и цялостна подмяна на водещите ивици от варовик с мрамор“, уточни зам.-кметът.

Изпълнява се ремонт и цялостна подмяна на тротоарните настилки по всички булеварди около НДК, които са общо 24 дка.

Общата стойност на проекта на НДК е над 11,5 млн. лв. – близо 12 млн. лв. с всички видове работи. Бояджийска уточни, че от тази сума около 10,5 млн. лв. се осигуряват като безвъзмездна финансова помощ от ОП „Регионално развитие“.

Част от изпълнението на проекта е осветлението, което е изключително красиво и ефектно.

„В обекта се инсталират над 600 осветителни тела. От тях над 200 са по алеите, 88 са ниски осветителни тела, разположени в малките алеи“, уточни Бояджийска.

Предвижда се и декоративно осветление от прожектори, насочени към характерна дървесна, храстова и цветна растителност.

Реновират се и осветителните стълбове по булевардите в рамката около парка – бул. „Пенчо Славейков“, ул. „Проф. Фритьоф Нансен“, бул. „Витоша“, бул. „Патриарх Евтимий“.

По ул. „Баба Неделя“, „Доспат“ и „Шандор Петьофи“ е изпълнено ново улично осветление.

Общата стойност на проекта на НДК е над 11,5 млн. лв. – близо 12 млн. лв. с всички видове работи.  Бояджийска уточни, че от тази сума около 10,5 млн. лв. се осигуряват като безвъзмездна финансова помощ от ОП „Регионално развитие“.

„Проектът включва и отделен подпроект за 24-часово видеонаблюдение и охрана, който е една много важна за нас за изпълнение дейност. Тя включва общо 29 броя и център за видеонаблюдение, който ще се намира в подлеза пред НДК, в непосредствена близост до фонтана“, съобщи още Бояджийска.

Очаква се до края на месеца да бъдат доставени и две автоматизирани тоалетни, които се изпълняват по отделен проект и да бъдат монтирани – едната зад НДК, а другата – в зоната на фонтаните отпред.

Тоалетните са италиански и са пригодени към всички изисквания за достъпност, така че да могат да ги ползват хора в неравностойно положение, уточни Бояджийска.

Строители.бг