Начало Новини Orange Architects представиха дизайн за концертна зала във Вилнюс

Orange Architects представиха дизайн за концертна зала във Вилнюс

 Vilnius Concert Hall

Студиото Orange Architects представи подобен на облак дизайн за концертна зала във Вилнюс, в рамките на конкурса Tautos Namai. Конкурсът има за цел да открие изключителен, оригинален дизайн по отношение на художествената изява и архитектурна концепция за Националната концертна зала във Вилнюс в Литва. Конкурсът приключи да приема заявления през юни, а официалните резултати се очаква да бъдат обявени този месец.

 Vilnius Concert Hall

Дизайнът на Orange Architects се опитва да постигне двойствеността на две пространствени теми: „хълмът“ и „облакът“. Архитектите описват проекта си с три основни принципа: хълмът, облакът, празнотата.

 Vilnius Concert Hall

Хълмът излиза от съществуващия пейзаж и образува продължение на възвишението в сградата. Тя изглежда като здрав, солиден обем, който съдържа безупречно концертно пространство вътре. Множество рампи и стълби са издълбани в хълма, за да се осигури достъп до разнообразните входове на основната музикална зала.

 Vilnius Concert Hall

Външна пътека се извива около хълма, осигурявайки обществен достъп до покрива на сградата, за събития на открито или великолепна гледка към Вилнюс.

 Vilnius Concert Hall

Скрити вътре в облака, са малката зала, както и редица допълнителни културни пространства. Облакът е изграден от стотици цилиндрични форми, окачени на тавана, които филтрират светлината, влияят на акустиката във фоайето и създават ефекта на чист воал.

 Vilnius Concert Hall

В празнотата между планината и облака е поместено „публичното пространство“ на концертната зала. Тук са разположени входните съоръжения, лоби пространството, ресторантът и други съоръжения.

 Vilnius Concert Hall

Многофункционалното обществено пространство дава място за провеждане на различни празници на открито, като същевременно служи като оживена връзка между главния вход на Концертната зала и парка.