Начало Новини ONZ Architects превръщат изоставен стадион в градски парк и културен център

ONZ Architects превръщат изоставен стадион в градски парк и културен център

Green WingsONZ

Студиото ONZ Architects превръща изоставен стадион в градски парк и културен център под „зелени крила“. Трите основни зелени крила ще приютяват посетителите, за да им дадат възможност да се насладят на новия обществен парк и културен център в Хатай, Турция.

Green WingsONZ

Проектиран от турската архитектурна практика, архитектите ONZ Architects ще превърнат стадиона на Antakya Atatürk в ново обществено пространство със своята програма за смесена употреба. Новият културен център ще бъде наречен „Green Wings” и ще включва културен център, музеен и художествен център, библиотека, кафенета, ресторанти, открит площад за дейности на открито и подземен паркинг.

Green WingsONZ

Построен през 1950 г. и разполагащ с капацитет за 6150 души, стадионът Antakya Atatürk беше затворен поради невъзможността да се посрещнат настоящите нужди, а в периферията на града се предвижда да се построи нов стадион.

Green WingsONZ

За да посрещнат нуждите на града, архитектите сега създават динамичен културен център, който да отговори на нарастващото търсене на градски център с емблематичен дизайн, който ще засили съжителството и толерантността в мултикултурната среда.

Green WingsONZ

Желанието за запазване на социалната история на мястото създава търсене на дизайн с подобни характеристики на мястото на този стадион, който да действа като център за взаимодействие и място за срещи на хората от града. Поради тази причина тази структура е повече от просто стадион за жителите на града, но и място, където спомените от минали културни практики са жизненоважни за идентичността на обществото.

Green WingsONZ

Проектната схема на ONZ Architects има за цел да съхрани колективната памет и да разкрие културния потенциал на града за този много специфичен обект, който има историческо и културно значение.

Green WingsONZ

В трите ъгъла на площадката на проекта, която се намира на пресечната точка на осите на града, са проектирани по-малки градски площади и тези площади са свързани с пешеходни и велосипедни алеи.