Начало Новини OMA проектира квартал Морден Уорф по поречието в Лондон

OMA проектира квартал Морден Уорф по поречието в Лондон

OMA разработи генерален план за квартал със смесени функции в югоизточен Лондон, Великобритания, който ще има работни пространства, крайречен парк и повече от хиляда домове.

Наречена Морден Уорф, схемата е разработена от холандското студио OMA съвместно със строителния предприемач U + I за обект от 2,4 хектара на полуостров Гринуич, в непосредствена близост до проектираната от Ричард Роджърс “O2 Арена“. Кварталът ще представи 1500 жилища, комбинация от промишлени и производствени работилници и озеленен парк, който се простира на 275 метра по течението на река Темза.

Дизайнът и достъпът до тези пространства ще бъдат контролирани от лондонското студио Chetwoods. Генералният план се връща и към прединдустриалната история на обекта, когато тук е имало блато. Поставя се акцент върху ландшафтния дизайн, за да се преодолее дефицита на открити зелени площи в района. „Морден Уорф е предназначен да насърчава общността и има правилната комбинация от приложения, за да създаде успешен и оживен квартал, където всички са свързани в красиво публично пространство“, каза партньорът на OMA Рениер де Грааф.

„Вдъхновение за дизайна черпихме от индустриалното наследство на полуостров Гринуич – от складовете и силозите, които някога са били на това място, до желязната решетъчна структура на газодържателите“, добави той. „Погледнахме и по-далеч, към първоначалния блатен пейзаж на полуострова и при създаването на парка и обществените площи се стремим да върнем постиндустриалния пейзаж в по-естествено и екологично разнообразно състояние.“

Пейзажният дизайн на Морден Уорф включва редица пространства за игра и отдих, заедно с публичен площад за сезонни събития и пазари. Крайречният парк ще разполага с малък плаж и ще бъде свързан със съществуващия Път на Темза, който също ще бъде надграден и разширен като част от схемата.

И докато OMA възнамерява кварталът да обслужва почти изключително пешеходци и велосипедисти, ще има и скрити подземни паркинги.

Наред с предложените помещения на производителите и индустриалните звена, генералният план ще включва и офис площи, предназначени за малки предприятия и творчески бизнес – някои от които ще се помещават в съществуващи сгради. Морден Уорф включва приблизително 1500 резиденции, 35% от които ще се считат за достъпни и ще бъдат разработени за семейства.

Подробности тепърва ще бъдат разкрити, въпреки че домовете ще се намират в кули със зелени фасади, за да „осигурят естествен вид и да подобрят качеството на въздуха“. Творческите работни пространства ще се помещават в сгради с по-индустриална естетика.