Начало Видео Олимпийският национален стадион на Япония, проектиран от Кенго Кума, „определено не е...

Олимпийският национален стадион на Япония, проектиран от Кенго Кума, „определено не е емблематичен“

Архитектът и видео блогър Мартин ван дер Линден посети и коментира новия олимпийски стадион на Кенго Кума в Токио.

„Зад мен е новия олимпийски стадион, проектиран от Кенго Кума. Проектът беше доста противоречив, тъй като международният конкурс първоначално беше спечелен от Заха Хадид“, казва Мартин ван дер Линден. Официално обявен за Национален стадион на Япония, обектът бе завършен по-рано тази година, навреме за летните олимпийски игри в Токио 2020, които впоследствие обаче, бяха отложени за следващата година поради коронавируса.

През 2012 година Заха Хадид спечели конкурс за дизайн на стадиона. Три години по-късно, в резултат на съпротива от водещи японски архитекти и опасения относно високите разходи, проектът беше замразен. „Поради ограничения в бюджета японското правителство поиска промени в дизайна. Но дори след промените проектът на Заха Хадид възлизаше на 300 млрд. йени, което бе три пъти повече от разходите за олимпийския стадион в Лондон. По същото време през 2012 г. група японски архитекти, водени от Фумихико Маки и Едуард Сузуки, много активно се изказваха срещу редизайна на Заха Хадид. Нов ограничен конкурс беше организиран и спечелен от Кенго Кума. За главен изпълнител бе избрана „Тайсей“. Стойността на новия проект бе 157 млрд. йени. Строежът бе завършен за 36 месеца“, споделя Мартин ван дер Линден.

Проектът на Кенго Кума се отличава с облицовка от ламинирано дърво от външната страна и три нива на пешеходни пътеки, оградени със саксии с растения.

Концептуалната основа на дизайна е това, което Кенго Кума нарича „живо дърво„. Както виждате, много растения са интегрирани във фасадата и е използван много дървен материал. Тази дървена решетъчна конструкция е препратка към традиционната японска архитектура и според архитектите ще добави конструктивна цялост на сградата. Кръстосана вентилация ще помогне за охлаждането на посетители и спортисти по време на горещото и влажно лято в Токио“, добавя Мартин ван дер Линден.

Числото 47 се появява многократно в дизайна на стадиона. Височината на сградата е 47,4 метра. Около обекта са засадени 47 000 дървета. Използваната в строителството дървесина е получена от 47 префектури в Япония“,  отбелязва Мартин ван дер Линден.

Дизайнът е доста обикновен и определено не е емблематичен. Но аз лично много го харесвам, особено след като растенията цъфнат и стадионът заприлича на голяма зелена градина. Определено се нуждаем от повече живи дървета в Токио“ заключава Мартин ван дер Линден