Начало Новини Оградена с дърво стъклена къща в Чили

Оградена с дърво стъклена къща в Чили

Външна пътека и остъклено жилищно пространство са скрити зад плъзгаща се дървена дограма в тази къща в Чили, проектирана от архитектите Сантяго Валдивиесо и Стефано Рола.

Рола и Валдивиесо завършиха къща на полуостров Пунта Пайте, близо до столицата на Чили, Сантяго де Чиле. Архитектите описват къщата като кацнала на „надвиснала морска скала между два малки залива“.

Плъзгащи се врати, изработени от чилийското дърво Raulí, обграждат къщата от три страни, като дават на обитателите възможност за уединение и в същото време им предоставят естествена светлина, а от друга страна отварят резиденцията изцяло към околностите.

„Идеята на проекта е да се построи къща, която да предоставя двете противоположности – да бъде убежище и да има панорамна гледка“, казват архитектите.

Пътеката между остъклената конструкция и дървената решетка дава на къщата името – Engawa, което е характерният външен коридор в традиционното японско жилище.

„Това междинно пространство е основната характеристика на нашия проект“, добавя Рола.

Рола и Валдивиесо разполагат отворената дневна, кухнята и трапезарията от северната страна на къщата, за да не изпускат гледката към океана.

Между кухнята, трапезарията и хола има черна печка на дърва, кореспондираща с останалите мебели, разположени в центъра на етажа, за да оставят остъклените стени свободни. Подовете в целия етаж, който включва три спални с бани и склад, всичките с южно изложение, са от боядисано в бяло дърво, което контрастира на топлината на външната дървена решетка.

Черно стоманено стълбище води от терасата в северната страна до покрива на къщата. Друго каменно стълбище от външната страна на имота води надолу до тераса и плувен басейн.

Engawa House е една от многото новопостроени чилийски къщи, проектирани в унисон със суровата заобикаляща ги природа.