Начало Новини Офис сграда с фасада от тухли със стъклени вложки в Техеран

Офис сграда с фасада от тухли със стъклени вложки в Техеран

Hooba Design Group използва тухли със стъклени вложки, за да създаде полупрозрачна тухла за новата шестетажна централа на производителя на тухли Kohan Ceram в Техеран. Проектираната от Hooba Design Group специална тухла е произведена във фабриката на Kohan Ceram. „Финалният вид на тухлата е резултат от поредица опити и грешки. Тясното сътрудничество между нашия офис и производителя доведе до създаването на иновативен строителен материал, който комбинира тухла и стъкло в единен модул“, споделя основателят на Hooba Design Group, Хуман Балазаде.

Тухлата с кръгли стъклени вложки е използвана във фасадата на сградата, където създава геометрични шарки, нарушени на места от тесни прорези за прозорци. Останалата част от фасадата е покрита от подобни тухли с кръгла вдлъбнатина вместо стъклени вложки. Сгъваеми щори за прозорците със същия ръждив нюанс като тухлената конструкция и със съответните кръгли изрези придават хомогенен вид на фасадата.

Централата на Kohan Ceram има паркинг на приземния етаж с приемна и изложбена зала, разположена на два етажа по-горе. На третия етаж са офис помещенията за компанията, а апартамент заема последните два етажа. Специалните тухли се виждат в стените из цялата сграда, оставени експонирани. Във вътрешните стени в изложбената зала и в циркулационната зона също са интегрирани полупрозрачни тухли. За контрастиращи подови настилки са избрани гранитен камък и светло дърво.

Специалната полупрозрачна тухла функционира като зидария, топлоизолация и външна и вътрешна декорация едновременно. Тази тухла позволява навлизането на естествена светлина и създава уникален и приятен интериор“, информира Хуман Балазаде. През деня през стъклените вложки естествената светлина преминава в интериора на сградата, а през нощта вътрешното изкуствено осветление отвън създава илюзията за светещ фенер.

Освен че полупрозрачната тухла си пасва идеално с корпоративния имидж на собственика на сградата и производител на тухли, тя е подходяща за сграда, построена на границата между жилищна зона и основна пътна артерия в Техеран. „Градските пейзажи по главните улуци в Техеран са смесица от форми и материали, които причиняват зрителни смущения в градската среда. Проектът се опитва да преодолее този проблем, като минимизира формата и ограничава типовете използвани материали. Полученият резултат е спокойна и неутрална сграда в градски мащаби“, добавя Хуман Балазаде.