Начало Новини Офис комплекс е забележителност в Бенгалуру, Индия

Офис комплекс е забележителност в Бенгалуру, Индия

I-Flex Solutions 1

Проектирана от DSP Design, корпоративната офис сграда на I-Flex Solutions, в Бенгалуру, Индия е класически пример за пълното съобразяване с желанието на клиента да създаде култова сграда. Разположена на площ от 18 600 кв. м., офис сградата плавно прелива в околния пейзаж, отразявайки холистичния подход на архитектите. Разделянето на сградата на два съставни модула, „Развитие“ и „Корпоративен“, свързани с обща зона за вход и рецепция, е умишлен опит да се поддържа свързаност и в същото време да се спазва необходимата дистанция между тях.

I-Flex Solutions 2

Прозрачните стъклени фасади поддържат хармонията на построеното с външния свят и осигуряват продължение на интериорните пространства в пейзажа навън. Водното тяло, обграждащо двете структури, е свързващият елемент с природата, образувайки едно цяло. Намиращото се в близост до кампуса естествено езеро, заедно с обкръжаващото водно тяло, засилва концепцията за прозрачност и смесва естествената среда с изкуствените форми.

I-Flex Solutions 3

Модул „Развитие“ е с уникална стъклена фасада с фиксирано остъкляване, наклонено навън в горния край, укрепено от елегантни извити перфорирани колони, които допълнително засилват усещането за отвореност. Шестетажната извита фасада на тристранния модул се разширява във височина, подобно на корабен профил.

I-Flex Solutions 4

Междинното тяло на рецепцията с фасади, остъклени с прозрачно стъкло с двойна височина, осигурява гледка към озеленен двор с водопад. Границите между интериор и външно пространство са допълнително размити от стъкления под на рецепцията, под който минава водното тяло.

I-Flex Solutions 5

В модул „Корпоративен“ окачените бетонни кутии, издадени на 15 метра навън от сърцевината на третия, петия и седмия етаж, са изградени с помощта на виренделови греди, които се държат от стоманени опъващи кабели от четвъртото, шестото и покривното ниво. Така три от етажите на сградата образуват формата на кръст. Двата междинни етажа имат кръгли плочи, които се разширяват с издигане във височина. Терасите на тези етажи отварят интериора и продължават дизайнерската тема за преливане на интериор в екстериор. Уникалният дизайн на модула елиминира нуждата от вътрешни колони, като по този начин максимално се увеличава подовото пространство. Комуникационните зони (стълбище и асансьори) са разположени по периферията, което осигурява непрекъсната гледка навън.