Начало Новини Одобрен е първият проект по JESSICA

Одобрен е първият проект по JESSICA

JESSICA

Източник: publics.bg

Одобрен е първият проект, финансиран по Съвместната европейска подкрепа за устойчиви инвестиции в градските райони ( Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas – JESSICA), съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). По инициативата ще бъде финансирано обновяването на градския пазар в Стара Загора. Справка в страницата на фонда сочи, че индикативната стойност на проекта е 3 млн. лв. Финансирането от страна на Фонда е в размер на 900 хил. лв.

По думите на министър Лиляна Павлова процедурата за одобрение на проекта за реконструкция на Женския пазар също е в напреднала фаза. Други проекти, заложени в програмата са пазар „Чаталджа“ във Варна (8 млн. лева, финансиране от фонда: 2,150 млн. лв), изграждане на дублиращ гребен канал в Пловдив (фаза 1: 9 млн. лв., финансиране от страна на фонда: 2,4 млн. лв) и доизграждането на спортната зала в Русе (26 млн. лв, финансиране от фонда: 6 млн. лв).

Общият размер на ресурса за изпълнението на подобни проекти е 160 млн. лева. Освен такъв тип проекти, със средства от JESSICA ще се финансират всякакъв род идеи за обновяване на градовете, които обаче генерират приходи, посочи министър Павлова.