Начало Новини Очакваме догодина цената на газа да бъде по-добра

Очакваме догодина цената на газа да бъде по-добра

газ

Източник: publics.bg

„Нашите предварителни разчети показаха, че тя (отстъпката – бел.ред.) трябва да е около 115 млн. долара, а най вероятно ще се окаже по-малка.“ Това коментира тази сутрин пред „Нова Телевизия“ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Поради недостатъчен финансов ресурс „Булгаргаз“ няма да може да поръча необходимото количество газ, което да ни позволи да се възползваме от пълния размер на отстъпката. Пари можели да се намерят, но „ние не го направихме, защото очакваме от 1 януари цената да бъде по-добра, отколкото цената, която плащаме в момента“ , добави Добрев.

Намалението на цената на газа след 1 януари ще бъде ясно в четвъртък. Очаква се то да бъде по-голямо от получената до 31 декември отстъпка от 11%.

Министърът коментира и предстоящото подписване на инвестиционното решение за строителство на българския участък от „Южен поток“. Добрев е притеснен за начина, по който ще бъдат осигурени средствата в размер на 500 млн. евро, които България трябва да плати от общата сума – 3,3 млрд. евро. Акционерите „Български енергиен холдинг“ (БЕХ) и „Газпром“ трябва да осигурят 30 на сто от средствата. Останалите 70% са привлечени средства. „Тези 30% бяха едно от нашите най-големи притеснения, всъщност затова се забави тази отстъпка“, допълни министър Добрев.