Начало Новини Общините обещават да ускорят процедурите за саниране на жилища по ОПРР

Общините обещават да ускорят процедурите за саниране на жилища по ОПРР

sanirane

Максимално ускоряване на всички процедури, свързани с ремонтите за повишаване на енергийната ефективност на домовете, ще осигурят общините у нас. Това гласи поетият от тях ангажимент след провеждането на среща между Министерството на регионалното развитие и Националното сдружение на общините у нас.

Срещата се проведе в последния ден на чнуари и бе посветена на взимодействието по реализирането на схемата „Подкрепа за енергийната ефективност в многофамилните жилищни сгради” по ОПРР.

Програмата „Енергийно обновяване на българските домове” бележи значително изоставане на изпълнението. Това събужда приотеснения относно успешното й завършване в оставащия срок до края на 2015 г

Разработената конкретна програма предвижда в дейностите по санирането да бъдат включени 180 – 200 жилищни сгради, като само за 2014 г. следва да бъдат усвоени 50 млн. лв.

НСОРБ пое ангажимент за покрепа и осъществяване на оперативно взаимодействие при конкретното прилагане на мерките, изразяващи се на този етап в:

– Ускоряване на издаваната от общината на първоначалния етап оценка за възможността за енергийното саниране на сградата;
– Максимално съкращаване на сроковете за издаване на разрешение за строеж, след като сградата е одобрена и има сключено Споразумение за финансова помощ.

Източник: greentech.bg