Начало Новини Обществена библиотека в Тилбург, Холандия, e обявена за „Световна сграда на годината...

Обществена библиотека в Тилбург, Холандия, e обявена за „Световна сграда на годината за 2019 г.“

Library 1
Обществената библиотека LocHal в Тилбург, Холандия, проектирана от Civic Architects, Braaksma & Roos Architectenbureau и Inside Outside, получи приза „Световна сграда на годината за 2019 г.“ на Световния фестивал за архитектура (WAF).

Library 2

Сградите бяха оценявани от 150 архитекти, дизайнери и учени. Преди да бъде трансформирана в библиотека, LocHal е била хангар за локомотиви, построен през 1932 г. Бившата индустриална постройка е превърната в обществена сграда, в която сега се помещават библиотека, художествени организации, споделени работни пространства и зали за лекции и други публични събития. „Членовете на журито на фестивала бяха впечатлени от начина, по който проектът LocHal преобрази една голяма стара сграда, чието събаряне вече беше планирано, във физическа среда, в която различни посетители могат да се срещат за различни цели.“, се казва в съобщение на WAF.

Library 3

Сред стотиците първоначални кандидатури LocHal беше избрана от кратък списък, състоящ се от  победителите в 18 отделни категории, обхващащи жилищни, обществени и търговски архитектурни решения – от спортен център в Барселона до сграда на университет в Токио. Другите финалисти бяха Lindis Lodge, вълнообразен луксозен хотел в Нова Зеландия, и новият дървен сводест терминал на международното летище Мактан Себу във Филипините.

За първи път Световният фестивал за архитектура се провежда през 2008 г. През 2018 г. голямата награда „Световна сграда на годината“ отиде при Kampung Admiralty, иновативен жилищен комплекс за възрастни хора в Сингапур. Предишни победители са били апарт комплекс The Interlace, също в Сингапур, и Националният музей на изкуствата на XXI век в Рим, проектиран от Заха Хадид.