Начало Новини Обновяват широкия център на Пловдив с 43 млн. европари

Обновяват широкия център на Пловдив с 43 млн. европари

plovdiv

С 43 милиона лева Община Пловдив предвижда цялостно обновяване и благоустрояване на т.н. широк център на града.

Проектите за реновирането на пространството, заключено между булевардите „6-ти септември“, „Източен“, „Княгиня Мария Луиза“, „Цар Борис Трети Обединител“ и подножието на Стария град са готови и са внесени в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, съобщи архитект Невена Балчева – ръководител на екипа специалисти, изготвили заданията, цитирана от Радио Пловдив.

Обектите, включени в проектната разработка са от градската и образователната среда на социалната и икономическата зона от Интегрирания план за градско развитие. По тях ще се кандидаства за финансиране от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 година.

С 4,5 милиона лева се предвижда пълна реконструкция на крайбрежната зона на река Марица в участъка от Водната палата до бул. „Източен“, където ще има библиотека на открито, сцена, детски площадки и ново озеленяване, съобщава dir.bg.

Напълно обновени ще бъдат и емблематичните за Пловдив площади „Житен Пазар“ и „Света Петка“, както и визията на централната за града Аджисан махала.

В кв. Гладно поле пък ще бъде изградена нова детска градина на стойност близо 2 милиона лева. Зелени тунели, лежанки от тиково дърво за релакс и почивка на гражданите, подмяна на някои от съществуващите настилки, реконструкция на дворните места на няколко градини и училища, подмяна на тротоарни настилки и въвеждане на енергоспестяващо улично осветление предвиждат дейностите по обектите, изброи още арх. Балчева.

Тя подчерта, че целта е да се подобри градската среда и жизнената среда в Пловдив като се осигури устойчиво развитие на града. Павираната настилка в централната част на града ще бъде запазена.

Строители.бг