Начало Новини Новият офис на Snøhetta в Норвегия е с положителен енергиен баланс

Новият офис на Snøhetta в Норвегия е с положителен енергиен баланс

Powerhouse Brattørkaia

Новата офис сграда на Snøhetta произвежда повече енергия, отколкото консумира. Норвежката архитектурна фирма завърши новата си офис сграда в Тронхейм, Норвегия, като тя е обявена за най-северната енергийно положителна сграда в света, тъй като сградата произвежда повече енергия, отколкото изразходва.

Powerhouse Brattørkaia

Наречена Powerhouse Brattørkaia, офис сградата с площ от 18 000 квадратни метра се намира до пристанището и се свързва с Централна гара Трондхайм чрез пешеходен мост в задната част на сградата.

Powerhouse Brattørkaia

Новата сграда представя уникална възможност да се проучи как да се добива и съхранява слънчева енергия при неблагоприятни условия.

Powerhouse Brattørkaia

Офисната сграда е облицована с черен алуминий и соларни панели. Така средно Powerhouse Brattørkaia произвежда повече от два пъти повече електроенергия, отколкото консумира ежедневно, и ще снабдява с възобновяема енергия съседните си сгради, електрически автобуси, автомобили и лодки чрез локална микромрежа.

Powerhouse Brattørkaia

Целта на проекта е тристранна –  да се увеличи максимално количеството чиста енергия, произведена от сградата, да се сведе до минимум енергията, необходима за нейното функциониране, и да служи като приятно пространство за своите наематели и широката общественост.

Powerhouse Brattørkaia

Локацията на сградата е внимателно подбрана, за да се осигури максимално излагане на слънце през целия ден и през всички сезони. Изкривеният й петоъгълен покрив и горната част на фасадата са облицовани с почти 3000 квадратни метра слънчеви панели, стратегически поставени за генериране на възможно най-много слънчева енергия. Така сградата има двойна функция като малка електроцентрала в средата на града.

Powerhouse Brattørkaia

Сградата е изключително енергийно ефективна, използва серия от технологии за радикално намаляване на потреблението на енергия за ежедневните си дейности. Това се постига чрез изолиране на сградата за максимална ефективност, инсталиране на интелигентни решения за вентилация, за да се намали нуждата от отопление, решения за рециклиране на топлина, използване на морска вода за отопление и охлаждане. Условията за достъп на дневна светлина са оптимизирани в целия дизайн на сградата, а използването на изкуствена светлина се свежда до минимум.