Начало Новини Нова централа на белгийските железници с фасада, наподобяваща скала

Нова централа на белгийските железници с фасада, наподобяваща скала

OMA 1
OMA, в колаборация с Jaspers-Eyers Architects, спечели конкурс за проектиране на нова централа на Националната железопътна компания на Белгия (SNCB) в Брюксел. „Предната фасада на сградата е геоложка импресия в мащаб със своя скален вид и нефритови отвори“, споделя Рейниер де Грааф, партньор в OMA.

OMA 2

Новата централа на SNCB включва конферентни зали, тренировъчен център, фитнес, ресторант и зелени градини на покривите на съществуващите сгради. С обща площ от 75 000 кв. м., проектът обединява всички отдели на SNCB под един покрив, създавайки работно пространство за 4000 служители. Новата сграда с височина 11 етажа, дължина 236 м. и лице към железопътните линии допълва ансамбъл от три монументални сгради на железопътната гара „Брюксел-юг“ по Fonsny Avenue. Съчетаването на съществуващите сгради, построени през 1958 г., и новата централа е израз на двойствения характер на Брюксел – белгийския Брюксел с ранния си и често смел израз на модерна архитектура и европейския Брюксел, за който европейската железопътна линия и гарата „Брюксел-юг“ са символи на обединена Европа. „Новата сграда няма гръб в конвенционалния смисъл. Централата на SNCB е изцяло фронтална – две лица, два аспекта. Удобна аналогия на съвременния Брюксел с двуликия римски бог Янус. Проектът има за цел да създаде повишен контраст между старото и новото. Предлага разширение на оригиналния ансамбъл“, добавя Рейниер де Грааф.

OMA 3

На ниво улица триетажно входно фоайе, търговски площи и видими пасажи за достъп до коловозите увеличават привлекателността на улицата за минувачите в съответствие със стратегията на общината да въведе нов облик в квартала. От страна на железопътните линии фасадата разкрива многообразието от дейности в новата сграда – мярка за прозрачност и  отваряне на SNCB към обществеността, на която служи. Сградата е разделена на три формални зони. Общественият фронт офис обхваща пространството от улицата до пасажите към коловозите през триетажно лоби, включително търговските площи. Мид офисът, разположен в бившата сграда Tri Postal, включва конферентни и тренировъчни зали, аудитория с 200 места, фитнес център и ресторант. Бек-офисът се помещава както в две бивши офис сгради, така и в новата централа.