Начало Новини Нова многофункционална сграда с множество арки и фасада от червени тухли на...

Нова многофункционална сграда с множество арки и фасада от червени тухли на King’s Cross в Лондон

KingsKross 2

Базираното в Лондон архитектурно студио Alison Brooks Architects представи проект за нов многофункционален жилищен блок на King’s Cross в Лондон. Сградата ще се състои от поредица от червени арки на различни места. Арките с двойна височина на нивото на улицата са проектирани да насочват посетителите към вътрешен двор в средата на сградата, където басейн отразява извитите арки, стълбищата и висящите зелени градини. Ресторанти и барове, разположени около светлоотразяващия басейн, се възползват от засенчването и подслона на арките. На приземния етаж формата на арките прелива във вътрешните тавани с двойна височина на рецепцията, търговските и офис помещения.

KingsKross 1

Новата сграда, наречена Cadence, ще има 158 жилища, като 103 от тях ще бъдат комбинация от студиа. Ще бъде разположен много близо до проектираното от Thomas Heatherwick обществено пространство и дестинация за търговия на дребно Coal Drops Yard. King’s Cross се превръща в едно от най-веселите, оживени и всеобхватни места в Лондон, което изисква подобна жизнерадостна архитектура. Проектът има за цел да се превърне в забележителна структура, която да подсили уникалното усещане за King’s Cross в исторически контекст.

KingsKross 3

„Централният архитектурен и градски жест на нашата концепция са аркадните основа и връх на Cadence. Арките на станциите Kings Cross и St Pancras са преосмислени в модерна форма на криви на Безие, така че сградата изглежда кацнала върху градския пейзаж. Cadence е проектиран като шестстранен блок без гръб, разположен около вътрешен двор, от който се появяват по-високи части с брой на етажите от четири до петнадесет. Тази разгъната градска форма има за цел създаде усещане за приобщаване във всички посоки. Арките образуват поредица от разпознаваеми ориентири, когато човек се приближава отдалеч. Веднъж достигнати, всяка от арките се превръща в рамка за следващите„, споделят от Alison Brooks Architects.