Начало Новини Нова метална пяна за леки конструкции

Нова метална пяна за леки конструкции

metalfoamИзследователите от университета на Саарланд са успели да произведат метална пяна, която е изключително лека и ефирна и в същото време издържа на високи натоварвания. Принципът на металната пяна не е нов. Тези порести материали са изработени от метали и приличат на гъба. Въздушната конструкция ги прави много леки. Въпреки това, производството им е изключително трудоемко и следователно – скъпо. Освен това те са подходящи само за няколко приложения, тъй като са относително меки и огъващи се.

metalfoamЕкипът учени вече е намерил начин да промени качествата на металните пени и създава нов материал, който е достатъчно лек, но същевременно с това е и изключително стабилен. Структурата на новия материал наподобява тази на костите, които трябва да не са прекалено тежки и едновременно с това да са здрави и да издържат на постоянни натоварвания и шокове. За тази цел изследователите използват галванична вана, в която се използва електричество, за да се нанесе армиращият материал много тънко. Най-големият проблем пред тях е да се разпредели стабилизиращият слой в дълбочина и най-вече равномерно вътре в пяната. Металната пяна действа като клетка на Фарадей, вътрешността ѝ е заобиколена от проводящ материал, поради което електричеството заедно с покритието, което се нанася, се разсейва отвън и не минава през нея. Затова учените разработват специална анодна клетка, за да се заобиколи този ефект. Това прави възможно равномерното покриване на нанокристалния пенопласт.

metalfoamТака получените метални пени имат ниска плътност и голяма повърхност с малък обем. По отношение на теглото си те са изключително леки, но твърди и стабилни. Според изследователите материалът, произведен по този начин, е толкова стабилен, че може да се използва като мобилна защитна стена, за да абсорбира ударните вълни по време на експлозии. Тъй като материалът е и много устойчив на топлина, той може да служи като топлинен щит или като електромагнитно екраниране. Архитектите могат да го използват за звукоизолиращи облицовки или като елемент от дизайна с допълнителни предимства. Многофункционалността на материала е свързана и със способността на учените да го модифицират според техните нужди. Те променят покритието, неговата дебелина или размера на порите и така постигат различни свойства. Например, покритие от никел осигурява висока стабилност, докато медта провежда топлина, среброто има антибактериално действие, а златото е интересно за декоративни цели.