Начало Новини Нов зелен оазис в Ню Йорк

Нов зелен оазис в Ню Йорк

Garden 1
Норвежкото архитектурно студио Snohetta получи разрешение от градските власти на Ню Йорк да проектира 550 Madison Garden. Комисията по градоустройство единодушно одобри дизайна за нова градина в съседство с кулата 550 Madison – офис сграда на AT&T. Миналия февруари Snohetta бе одобрена за реконструкция на 550 Madison. Новата градина ще свърже отново  сградата с хората в Мидтаун Ийст и ще предложи спираща дъха зелена почивка в града.

Garden 2

Проектът на Snohetta представя пространството около офис кулата като щедро разгъната градина с гъста зелена растителност. В трансформацията му към живо сетивно място за бягство от забързаното темпо, проектантите са се възползвали от архитектурното наследство, спецификите и историята на района. Приканвайки хората да се отпуснат, да се разходят и да общуват помежду си и със света около тях, новата 550 Madison Garden е добър пример за модерната роля, която частните пространства, отворени за публично ползване, играят в контекста на постоянно променящата се градска среда на Ню Йорк. „Частните публични пространства са важна част от публичната сфера на Ню Йорк. Градският живот процъфтява в и около тези пространства, което ни позволява да общуваме помежду си и с природата. Трябва да използваме максимално местата, които вече имаме, и да признаем, че те са част от мрежа, която допринася за поддържането на живота в града. Като най-голямо отворено пространство в този район, 550 Madison Garden ще бъде новата възлова точка в сърцето на Манхатън и огромно удобство за местната общност и нашите наематели на офиси от световна класа.“, споделя Мишел Делк, партньор и директор на ландшафтната архитектура в Snohetta.

Garden 3

Новата градина ще бъде развита в западния край на кулата и ще представлява серия от взаимосвързани външни „стаи“, които осигуряват тихи и големи открити пространства. Частично покрита от нов стъклен покрив и оформена от поредица от пресичащи се кръгове, геометрията на тези „стаи“ се основава на игривото използване на кръглите мотиви, инкорпорирани в кулата 550 Медисън. Кръглите „стаи“ подканят минувачите да останат за по-дълго, да се срещнат за обяд, да общуват, да намерят отдих близо до водно тяло или да изпитат непосредствена връзка с природата. Концептуално пейзажът наподобява подобната на каньон вертикалност на Манхатън, със зелена многоетажна топография, която се издига по западната страна на градината, като свежда до минимум визуалното въздействие на съществуващата висока офис сграда. Внимателно подбраните насаждения – вечнозелени и многогодишни растения и цъфтящите храсти, отбелязват динамичната сезонност на североизточния климат, създавайки градина, която реагира на променящите се сезони и условията на естествена светлина. Повече от 40 нови дървета ще бъдат засадени. Те, заедно с други насаждения, ще създадат благоприятна среда за появата на различни птици, пеперуди и други представители на фауната в това типично градско местообитание. Централната водна стена, достъпна от градината и видима от обновеното вътрешно фоайе на 550 Медисън, ще осигури комфорт за слуха на посетителите, омекотявайки „гласа“ на града.