Начало Новини Нов многофункционален комплекс с индивидуална тухлена зидария в парцела на историческата пивоварна...

Нов многофункционален комплекс с индивидуална тухлена зидария в парцела на историческата пивоварна Carlsberg

Датското архитектурно студио ADEPT завърши изграждането на нов многофункционален комплекс с индивидуална тухлена зидария в парцела на историческата пивоварна Carlsberg в Копенхаген.

Наречен „Къщата на Теодора“, комплексът с обща площ от 15 500 кв. м вече е отворен за обществеността и е част от града.

Новият квартал е едновременно уникална културно-историческа среда и привлекателна модерна зона. Това е постигнато чрез трансформирането на много от запазените сгради, проектирани от едни от най-добрите европейски архитекти.

„Къщата на Теодора“, кръстенa на дъщерята на основателя Carlsberg, се намира до прочутата слонска порта и е адаптирана по отношение на материали и мащаб към историческата заобикаляща среда. Част от строителния комплекс е ново строителство, а част е трансформиран бивш склад за дрожди. Само едно от крилата на склада е запазено и сега е превърнато в офис пространство с изглед към един от малките площади на квартала на Carlsberg. Новата част на сградата се състои главно от апартаменти, а в частта, граничеща с улицата и площадите, са изградени магазини и кафенета“, споделят от ADEPT.

„Къщата на Теодора“ подчертава комплексния характер на Carlsberg с фасади, рефериращи към местната история. Обикаляйки сградата, става очевидно, че тя комбинира различни тухлени изявления в района, което подчертава нейната принадлежност към района. Студиото е запазило оригиналната фасада на склада. Преходът към новата част на сградата се осъществява през слонската порта. Новата тухлена зидария е респектирана от съществуващите, но в същото време прави модерно изявление. Стърчащите навън тухли, които определят северната фасада, са проектирани в тясно сътрудничество между ADEPT и производителя на тухлите. Формираните от тухли криви придават игривост на текстурата и наклон спрямо окрива. Вратите към улицата разкриват мотиви от историята на склада за дрожди. Вътрешният двор рязко контрастира с тухлените фасади, и тук, с течение на времето стените ще се покрият със зеленина.