Начало Новини Нов международен център за култура и изкуство от Zaha Hadid Architects в...

Нов международен център за култура и изкуство от Zaha Hadid Architects в Чанша Миксиху, Китай

Zaha 1

Новият международен център за култура и изкуство в Чанша Миксиху, Китай, проектиран от Zaha Hadid Architects, включва музей за модерно изкуство (MICA), 1800-местен театър, Grand Theatre, с помощни помещения и многофункционална зала. Органичният му архитектурен език се определя от пешеходни маршрути, които се вият през обекта и се свързват със съседните улици. Този ансамбъл от три отделни културни институции предлага гледка към езерото Микси в непосредствена близост до града, и достъп до парковете и пешеходните алеи на фестивалния остров на езерето. Центърът за култура и изкуство е директно свързан чрез своя метростанция към линия 2 на новото метро в града.

Zaha 2

Създаден за голямо разнообразие от сценични изкуства, Grand Theatre предлага на своите гости  скулптурирани лобита, барове и ресторанти, както и необходимите помещения за поддръжка, включително административни стаи, репетиционни студия, логистика зад кулисите, гардероб и съблекални. С осем изложбени галерии с обща площ от 10 000 кв. м., разположени около атриума за големи инсталации и събития, MICA разполага също и със специални съоръжения за обществени работилници, лекционен театър, кафене и музеен магазин.

Zaha 3

Многофункционалната зала се отличава със своята адаптивност. Пространството с капацитет от 500 места може да бъде трансформирано в различни конфигурации, за да предостави широк спектър от функции и изпълнения – от малки пиеси, модни ревюта и музикални изпълнения до корпоративни събития и търговски изложения.

Zaha 4

С обща площ от 115 000 кв. м. трите културни институции са отделени разграничени една от друга, но същевременно се допълват с различното си работно време, изпълвайки комплекса с живот през деня и вечерта. Grand Theatre става активен, когато MICA е към края на работното си време, докато многообразието на събития в многофункционалната зала гарантира, че тя ще бъде използван по всяко време.

Zaha 5