Начало Новини Нов квартал на творците и творческите професии се изгражда в Потсдам

Нов квартал на творците и творческите професии се изгражда в Потсдам

Potsdam 1

Архитектурното студио MVRDV спечели конкурс за проектиране на културен и творчески квартал в сърцето на Потсдам, Германия. Новият квартал, Potsdam Kreativ Quartier, обединява на площ от 18 400 кв. м. офис и жилищни сгради, търговски и обществени пространства. Архитектите от MVRDV възстановяват историческото оформление на града, като включват съществуващите исторически структури и добавят нова и жизнена атмосфера чрез концепцията на проекта, основана на идеята за селото. Концепцията на MVRDV бе избрана от журито на конкурса основно поради мащаба на предвиденото пространство за творческа изява – много повече, отколкото се е изисквало в заданието.

Potsdam 2

Проектът предлага две периметърни сгради в краищата на квартала и вътрешен двор с иновативен микс от функции, създавайки пространствена плътност, която ще позволи малки строителни интервенции. Така се гарантира повече близост между жители и посетители на квартала, както и по-голямо разнообразие. Ансамбълът от сгради осигурява общо 24 400 кв. м. етажна площ, от които 6950 кв. м. са заделени за площи под наем за малки културни и творчески индустрии. С проектирането на различни по обем сгради се създава пространствено разнороден квартал с алеи, дворове, зелени покриви и площади. Предвидени са кетъринг, детска градина, както и конферентни и изложбени площи.

Potsdam 3

Новият творчески квартал на Потсдам ще бъде изграден на три етапа. Първо, през 2023 г. ще бъде завършено студийното пространство, което ще приеме творците. На мястото на бившата Langer Stall ще бъде изградена нова сграда, която ще запази оригиналната фасада на старата сграда. Вторият етап обхваща построяването на „селските“ сгради. На последната, трета, фаза ансамбълът от сгради ще бъде завършен с жилищна кооперация по протежение на улица Werner Zelenbinder.

Potsdam 4

Проектът е основан на концепция за устойчиво развитие, включително интегриране на публични и частни зелени площи, използване на рециклируеми материали, системи за устойчиво производство на енергия и нова адаптивна концепция за мобилност. Към планираното множество от пешеходни и велосипедни пътеки в творческия квартал ще бъде добавена схема за споделяне на електрически превозни средства, което ще направи ненужно използването на собствен автомобил.