Начало Новини Нов болничен комплекс в Лисабон за лечение на болестите на бъдещето

Нов болничен комплекс в Лисабон за лечение на болестите на бъдещето

Lisboa 1
Нов болничен комплекс за лечение на болестите на бъдещето е изграден в Алкантара, район в покрайнините на Лисабон, който бързо се превръща в обещаващ квартал на столицата на Португалия. Дизайнът привлича внимание със своите размери и очевидната заявка за архитектурно постижение. Лечебното заведение представлява „новата парадигма на здравеопазването в Португалия“ и е обявено от лисабонския Съюз на експертите по архитектура и строителство за „един от петдесетте проекта, които ще променят града“.

Проектиран от португалския архитект Федерико Валсасина, болничният комплекс разполага с обща площ от 75 000 кв. м., 250 легла и повече от 180 клиники за преглед и лечение. Болестите на бъдещето ще бъдат по-сложни от известните ни към момента, по-тежки и ще засегнат живота на много голяма част от световното население. Новият болничен комплекс, CUF Tejo, е проектиран да осигури специализиран отговор чрез иновативни и мултидисциплинарни подходи към патологии от близкото бъдеще, интегрирайки основни клинични области, както по отношение на диагнозата и лечението, така и по отношение на формите на рехабилитация. Инвестицията от 100 млн. евро ще осигури лечение на онкологични и неврологични заболявания, заболявания на сърдечно-съдовата система, белите дробове, отоларингологията и офталмологията, използвайки най-новите технологии в приятна терапевтична среда. Иновативни физическа и технологична инфраструктура улесняват контактите и обмена на идеи между различни медицински екипи.

Lisboa 2

Комплексът се състои от много чисти форми, лишени от ненужни декоративни елементи, като същевременно поддържа приятна среда. Разполага с три типа фасади. На юг фасадата се състои от бетонни стенни панели с множество прозрачни прозорци, с изглед към предната градина. В източната и западната част се редуват прозрачни и полупрозрачни прозорци, защитени от слънцето от изнесени навън бели бетонни панели. Това решение има за цел да олекоти визуално структурата, като същевременно предостави интимност на пациентите. На север, където е концентрирана по-голямата част от комплекса, фасадата е композиция от прости линии, които подчертават значението ѝ. Тук петна от светлина игриво съжителстват със суровите бели бетонни стени.

Връзката между застроените и откритите пространства и използваните материали е от решаващо значение за успеха на проекта. Всяка зона и всички елементи от архитектурната композиция са маркирани по атрактивен начин и съчетават безопасност, удобство, правилна ориентация на пространствата в съответствие с различните приложения и потребители, за които са предназначени. Има градини, достъпни от различните зони на болницата и открити пространства за почивка с успокояваща гледка към града и реката.