Начало Новини Номинациите WhATA Awards 2019: Кое беше най-доброто и най-лошото от изминалата архитектурна...

Номинациите WhATA Awards 2019: Кое беше най-доброто и най-лошото от изминалата архитектурна година?

WHATA 1
Снимка: WhATA

Вчера от платформата за архитектурна критика и публицистика WhATA обявиха номинациите за традиционните си годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура през изминалата 2019 г.:

„2019 беше годината на Баухаус и годината, в която горя Нотр Дам. Най-впечатляващите нови сгради отвориха врати в Доха, Прицкера отиде при Арата Исодзаки, а Европейската награда за съвременна архитектура “Мис ван дер Рое” за втори пореден път беше присъдена за реконструкция на голям модернистичен жилищен комплекс от 60-те – този път “Grand Parc Bordeaux” във Франция. В България избухна Апартаментгейт и имаше местни избори, когато за архитектура и градска среда се говори доволно много. Какво друго се случи през архитектурната 2019 у нас?“

В сайта на WhATA може да разгледате всички номинирани в категориите „Архитектурно събитие на годината“, „Архитектурна тенденция на годината“, „Архитектурен конкурс на годината“, „Сграда на годината“, „Градски бъг на годината“, „Нормалност на годината“, „Книга на годината“ и „Личност на годината“.

Наградите на журито и самите номинации се определят от WhATA, а всеки може да гласува онлайн до 31-ви януари 2020 г. за наградите на публиката. Победителите ще бъдат обявени на 17 февруари 2020 г.

През 2019 наградите навършиха 10 години, а организаторите им обещават през идващата 2020 да съберат в книга историите на съвременната българска архитектура през второто десетилетие на XXI век.