Начало Новини Никой не предприема строителство на офис сгради

Никой не предприема строителство на офис сгради

офис

От началото на 2013 г. до края на първото полугодие в страната не е стартирал нито един строеж на нова офис сграда. Това се казва в анализ на имотния пазар на консултантската компания “Солерс” (Sollers). През същия период в страната са издадени 64 разрешителни за строеж на такива сгради с обща площ 40 758 квадратни метра. Това е спад с 15,79% в сравнение със същия период на миналата година.

В София според анализа се наблюдава съвсем лек спад в незаетите офис площи – от 28-30% в края на 2012 г. на 27,02% в края на първото полугодие на т.г. Но в периферията на столичния град, където всъщност са разположени повечето съвременни офис сгради, незаетите площи са повече – 23%.

Според анализа през цялото първо полугодие се наблюдава тенденция на изнасяне на фирми от центъра на града към бизнес сгради в периферията.

През първото полугодие на 2013 г. цените на наемите за офиси са се понижили с по-малко от половин процент в столицата. Във Варна понижението е с 1,6%, а в Бургас – с 0,4%. В столицата тези наеми се движат между 7 и 10 евро на квадрат, а в двата морски града – между 6 и 9 евро. Прогнозата на “Солерс” е, че до края на годината тези нива ще се запазят.

Източник: trud.bg