Начало Новини „Невидим“ еко-дом в Лондон

„Невидим“ еко-дом в Лондон

nevidima kushta

Първия „невидим“ еко-дом в Лондон – така може да се нарече проектът, който е бил възложен на лондонското проектантско студио Jak Studio. Това жилище ще се намира в Брокли и ще бъде построено върху изоставени гаражи, съдържайки подземни жилищни помещения, „потънала“ градина и облицован в огледала първияетаж. Така той ще е практически „невидим“ откъм улицата.

nevidima kushta

След две години на преговори предложението за обновяване на изоставения гараж в къща бе подписано преди броени дни. Планирано е строителството да започне този месец. Предишните предложения предвиждали къща на „кокили“ и преобразуване на гаража до връщането му в първоначалното му състояние. Тези проекти били отхвърлени, защото са счетени отместните градоначалници за „твърде самодоволни“. Градските власти всъщност търсели „по-дискретно“ решение.

Jak Studio предложили структура, облечена в огледала. Така горният й етаж – този над земята – ще се слива с природата и околния пейзаж. Проектът е вдъхновен от „дървесния хотел“ на Tham and Videgard Architects. Той използва и подобни визуални инструменти за спазване на изискванията, поставени от проектантите.

След като приключи строежът, „невидимата“ еко-къща на мястото на гаражите ще се превърне в една от първите няколко пасивни къщи във Великобритания. Тя ще използва естествена вентилация и възобновяеми енергийни източници за задоволяване на енергийните нужди на своите жители.

nevidima kushta

Източник: greentech.bg