Начало Новини Небостъргачи от дърво и пластмаса – поглед към строителните материали на бъдещето

Небостъргачи от дърво и пластмаса – поглед към строителните материали на бъдещето

nebosturgach

Дърво вместо стомана и бетон?

Без значение къде се намирате по света, почти всеки небостъргач в наши дни е направен предимно от бетон, стомана или комбинация от двете. Няма спор относно ефективността на тези материали и те водят в класацията за устойчивост.

Dubai

Изненадващо е, че от всички материали точно дървото се конкурира сериозно с тях. Строителен материал, за който често се твърди, че носи опасност от пожар и не може да се конкурира със свойствата на бетона или стоманата.

Кръстосано ламиниран дървен материал (CLT)

CLT

Плътните дървени дъски са разработени в Австрия и Германия през 90-те години и все повече се използват в сгради. CLT може да се сравни с шперплата, но е направен от дебели дървени дъски вместо от тънки слоеве. Тези масивни дървени дъски могат да се използват за изграждане на високи сгради, които по нищо не отстъпват на бетонните конструкции по отношение на стабилност и устойчивост на огън.  Имат и други предимства – една сграда от CLT изисква например по-евтина основа, тъй като дървените конструкции са много по-леки от бетона, процесът на строителство е по-бърз и по-тих.

Други структурни иновации

Дървото и особено CLT изглежда са следващата голяма тенденция в строителството. Но това не е единственият обещаващ материал.

darvo

Бамбукът е изключително стабилен и поради това често се използва за скелета в Азия. Той  е изключително лек и еластичен и расте много бързо.

Bamboo

3D печатът е процес, при който специални принтери вече могат да правят панели, модули и цялостни конструкции от бетон или пластмаса.

3D-Printed-House

Биопластмасите са постоянни полимери, които се произвеждат от възобновяеми суровини, вместо от петрол. Евтиният материал, който може да бъде обработен в комбинация с 3D печат, е напълно биоразградим и рециклируем.

plastmasa

Бетон, който съдържа бактерии, които произвеждат варовик веднага щом водата навлезе през пукнатина може да се „самолекува“. Варовикът, генериран от бактериите, затваря пукнатината и прави ненужни скъпите ремонти. Този метод може да удължи живота на бетона и да оптимизира неговата устойчивост.

beton bakterii

Съществува дори проект на архитектурната фирма CRG, който представи иновативен дизайн на небостъргач от стари транспортни контейнери. Те се подреждат един върху друг, за да образуват висока сграда.