Начало Новини Народното събрание прати в историята АЕЦ „Белене“

Народното събрание прати в историята АЕЦ „Белене“

белене

Източник: vestnikstroitel.bg

Със 114 гласа „за“, и 40 – „против“ мнозинството в парламента гласува срещу строителството на АЕЦ „Белене“.

По този начин след дълги дебати депутатите подкрепиха и гласуваха проекта за решение на Иван Иванов от Синята коалиция за спиране на проекта за строителството на нова ядрена централа на площадка Белене и за окончателното му прекратяване.

Това стана след голям скандал в пленарна зала, при който без предупреждение заместник-председателят на НС Менда Стоянова прекъсна дебатите и обяви гласуване без да се вслуша в призивите на народните представители от ляво. Минути продължиха протестите на несъгласните, които удряха с юмруци по банките, но председателят на НС Цецка Цачева и заместничката й Менда Стоянова останаха непреклонни.

Решението на Иван Иванов предлага окончателно спиране на проекта за АЕЦ „Белене” и удължаване на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй”. Правителството да обяви търг за продажба на поръчаното, произведено и заплатено оборудване за АЕЦ „Белене“ и да проведе търг за изграждането на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Според Иван Иванов с това решение на практика се подкрепя решението на правителството от 27 март 2012 г. за спиране на проекта „Белене” и може да се отиде крачка напред към окончателното прекратяване на проекта.

Второто проекторешение е с вносители Сергей Станишев и група народни представители от левицата. То предлага възобновяване на изграждането на нова ядрена електроцентрала, позиция, заради която бе иницииран от БСП референдум.

Янаки Стоилов от БСП заяви: „При управлението на ГЕРБ беше дадена Горна Арда за 500 милиона на ЕВН без никаква обществена поръчка. По отношение на другите действия в енергетиката без поръчки – аз не ги отричам”.

Ако се вземе решение да се строи „Белене”, днешните протести ще ви се видят като невинни сбирки на граждани, заяви по време на дебата съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров.