Начало Новини Най-високите в света небостъргачи от предварително сглобени модули

Най-високите в света небостъргачи от предварително сглобени модули

Архитектурно студио ADDP е проектирало двойка 56-етажни небостъргачи в Сингапур, които ще бъдат изградени с помощта на предварително сглобени конструкции. Наречени Avenue South Residences, двойката високи жилищни блокове с височина 200 метра ще бъдат изградени като част от съществуващ жилищен комплекс и ще бъдат най-високите сгради в света, построени по тази строителна технология.

„Парцелът се състои от наличните четириетажни сгради с жилищни апартаменти в стил Арт деко и алеята на големите дъждовни дървета на фона на бъдещите две супер високи сгради. Разположението му до историческия железопътен коридор KTM акцентира еклектичния сбор  от старо спрямо ново и геоложко наследство спрямо модерните концепции за живот-работа-забавление“, споделя Маркус Чен Туан Хан, партньор в ADDP Architects.

Авторите на проекта изчисляват, че около 80% от всеки жилищен модул ще бъде изграден предварително със съответните хидроизолация, облицовка, боядисване, остъкляване, ВиК и електрическа инсталация. Така подготвените модули ще бъдат подредени и свързани заедно на място. Това значително ще съкрати времето за строителство и ще намали отпадъците както на площадката, така и извън нея. Предварителното изграждане на жилищните модули предполага по-добър контрол на процесите – производство в контролирана фабрична среда се очаква да доведе до по-висококачествени крайни продукти.

Сглобяемите кули ще съдържат над 1000 жилищни единици. Малки зелени „небесни“ тераси ще бъдат разположени ритмично по фасадите, като на 19-ия и 36-ия етаж ще има и значително по-големи залени пространства.

След завършването им през 2026 г. двойката сглобяеми кули Avenue South Residences ще изпреварят по височина друга двойка жилищни сгради в Сингапур от сглобяеми модули – 140-метровите Clement Canopy.