Начало Новини Най-високата жилищна сграда ще е под формата на детелина

Най-високата жилищна сграда ще е под формата на детелина

visoka-sgrada

След кризата отпреди пет години пазарът на жилищни проекти се възражда. Този път предприемачите не залагат само на покупката на парцели на ключови места в централните градски части на големите европейски столици. Друго важно средство за привличане на повече клиенти е дизайнът на сградата. Пресен пример за новата тенденция на пазара е най-високата жилищна сграда, която ще бъде построена в Германия. 150-метровата постройка, която ще се намира в Берлин, ще е под формата на детелина.

Разрешение за строителството на небостъргача на емблематичния „Александър плац” в германската столица получи живеещия в САЩ, но с канадски произход архитект Франк Гери. Сградата ще е най-високата жилищна постройка във Федералната република и ще разполага също така и с хотелска част.

Гери е известен в архитектурните среди с естетически нестандартните си обекти, като „деформира” традиционните архитектурни елементи. Той е автор на такива съвременни сгради като титаниевите листа, с които е обшит музеят Гугенхайм в Билбао, корпусът на Техническия университет в Масачузетс, „Танцуващата къща” в Прага, музеят на музаката в Сиатъл и други.

Източник: fakti.bg