Начало Статии Архитекти и проектанти Най-необичайните пътища в света, които бият всички рекорди

Най-необичайните пътища в света, които бият всички рекорди

Независимо дали е най-дългият, най-краткият, най-стръмният или най-опасният път в света – тези маршрути определено са впечатляващи!

Най-късата улица в света

Мислите, че улицата, на която живеете, не е толкова дълга? Тогава не сте чували за Ebenezer Place в шотландския град Уик. Според Книгата на световните рекорди на Гинес този път е най-късият път в света и е с размери от едва 2,06 метра.

Най-дългата улица в света

Ако искате да намерите най-дългата улица в света, трябва да пътувате до Канада. Тя започва от брега на езерото Онтарио, кръстена е на британския военен секретар Джордж Йонге –Yonge Street и със своите 1896 километра е най-дългият път в света.
Между другото: най-дългата магистрала в една държава е магистрала 13 в Австралия с около 13 600 километра. Най-дългата автострада в света е Panamericana, система от няколко магистрали.

Най-тясната улица в света

В Германия се намира най-тясната улица в света. По-конкретно, в стария град Ройтлинген. Spreuerhofstraße е дълъга 50 метра, но в най-тясната си точка е широка само 31 сантиметра. Ако искате да преминете през нея, определено трябва да си глътнете корема.

Най-широката улица в света

Eixo Monumental е отбелязан в Книгата на рекордите на Гинес като най-широката улица в света. Разположен в бразилската столица Бразилия, дванадесетлентовият път се простира по продължение на над осем километра и е широк до 250 метра.

Най-стръмната улица в света

Най-стръмната улица в света не е – както може би очаквате – в Сан Франциско. Крайбрежният град осигурява само втория и третия от най-стръмните пътища в света. Челното място е на другия край на света: Baldwin Street се намира в Нова Зеландия, като в най-стръмната си точка има наклон от 35 процента.

Най-старата улица в света

Строежът на Via Appia, днес най-старата улица в света, започва през 3 век пр.н.е. Историческото съоръжение е римски път, който преминава над 540 километра от Рим до Бриндизи. Въпреки че оригиналната Via Appia е допълнена от нови участъци на много места все още се вижда старата улица с древната настилка.

Най-криволичещата улица в света

Сан Франциско не приютява най-стръмната улица, но е дом за най-криволичещия път в света. Първоначално улицата Lombard Street е била с наклон от 27 процента, но е реконструирана през 1923 г. и сега се спуска надолу в серпентина. Така на разстояние от 145 метра трябва да се преминат осем завоя.

Най-скъпата улица в света

Ако искате да се озовете на една наистина ексклузивна улица, трябва да посетите Avenue Princesse Grace в Монако. Тя се счита за най-скъпата улица в света. Животът тук, директно на морето, струва между 85 000 и 135 000 евро. И за съжаление не става дума за апартамент или стая – цената е за квадратен метър.

Най-объркващата улица в света

Това определено е Magic Roundabout в Суиндън, западно от Лондон. Тук нормалното кръгово кръстовище се допълва от факта, че връзките на влизащите в него пътища от своя страна са кръгови кръстовища. „Магическото“ кръгово кръстовище се състои от голямо кръгово кръстовище и пет по-малки кръгови кръстовища около него.

Най-опасният път в света

Yungas Road в Боливия е обявен за най-опасният път в света, с надморска височина до 4650 метра. Той свързва столицата Ла Пас с Короко на разстояние от 65 километра. Всяка година тук загиват около 300 души, докато шофират по пътя, който върви по склонове и не е обезопасен с мантинели. Силният дъжд, който разкалва пътя, както и мъглата, допълнително усложняват трасето.