Начало Новини Най-голямата зелена фасада в Европа ще бъде на сграда в Лондон

Най-голямата зелена фасада в Европа ще бъде на сграда в Лондон

Green Wall 2

Sheppard Robson, едно от най-известните архитектурни бюра във Великобритания, се стреми да привлече внимание към измененията на климата и замърсяването на околната среда чрез изграждането на сграда със смесено предназначение, Citicape House, в Лондон. Фасадата от 3716 квадратни метра, покрита от растения, ще бъде най-голямата зелена стена в Европа и ще определи стандарта за градско озеленяване в Лондон. Според архитектите зелената стена ще абсорбира осем тона замърсители, ще произвежда шест тона кислород и ще улавя около 500 кг прахови частици годишно. Очаква се тя да намали локалната температура с от три до пет градуса по Целзий.

Сградата е проектирана като петзвезден хотел в съседство с офис помещения, скай бар на десетия етаж, конферентни зали, спа и ресторант на приземния етаж, както и споделено офисно пространство. „Citicape House ще създаде възможност за разпространение на свежи идеи за това как градоустройствената среда може да предложи решения на въпроси като изменение на климата, качество и замърсяване на въздуха“, споделя Шепърд Робсън.

На покрива на Citicape House ще има обществена зелена градина от застрашени от изчезване местни видове растения и галерия. На посетителите се предлагат невероятни гледки към катедралата Свети Павел, Кръглата църква, наподобяваща църквата над Божи гроб, и целия град отвъд нея.

„Драматичната зелена стена и „джобният площад“ в предната част на сградата създават важно място за отдих на нивото на улицата, информирайки за наличието на ресторант и градина на покрива, които предлагат така необходимите обществени удобства и панорамна гледка към силуета на града“, допълват авторите на проекта.

Citicape House ще бъде с площ от 24 500 квадратни метра и се очаква да бъде завършена през 2024 година.