Начало Новини Най-евтината вятърна енергия ще се произвежда в Швеция

Най-евтината вятърна енергия ще се произвежда в Швеция

vei

Шведското държавно енергийно дружество Vattenfall спечели търг за изграждане на вятърен парк край Дания, за който се очаква да произвежда най-евтината офшорна вятърна енергия в света, обяви Министерство на климата и енергетиката на Дания.

Първите турбините за 400-мегаватовото въоръжение Horns Rev 3 ще завътрят перките си през 2017 г. по договорена цена от 10,31 евроцента за киловат час.

Намаляването на разходите в офшорната вятърна индустрия е от съществено значение на фона на стремеца на европейските правителства да ограничат субсидиите за възобновяеми енергийни източници. Средните цени се очаква да спаднат до 10 евроцента за киловатчас до края на десетилетието, съобщава greentech.bg.

Паркът ще осигурява по-евтина енергия от новосъздадените вятърни паркове в страната и чужбина и ще помогне на скандинавската страна да достигне целта си вятърната енергия да среща 50 процента от енергийното потребление до 2020 г.

В момента вятърната енергия отговаря за около 39 на сто от потреблението на енергия в Дания.

Сделката трябва да бъде одобрена от парламента. Ако бъде одобрена, паркът ще бъде в състояние да произвежда електричество за 450 000 домакинства след вдигането на последните вятърни турбини през 2020 г.

Строители.бг