Начало Новини Над 35% от пътищата у нас се нуждаят от незабавен ремонт

Над 35% от пътищата у нас се нуждаят от незабавен ремонт

ремонт пътища

Източник: segabg.com

Над 35% от пътищата в страната се нуждаят от незабавен основен ремонт по данни на областните пътни управления. Тези тревожни данни са записани в споразумението за партньорство на България с ЕС, с което ще се договорят еврофондовете за страната ни през следващите 7 г.

Спешно трябва да се ремонтират над 32 км от съществуващите магистрали, 600 км пътища първи клас и над 1220 км пътища втори клас. Най-трагично е състоянието на третокласните селски пътища, от които над 5000 км се нуждаят от спешен основен ремонт. В споразумението не са посочени финансови параметри и съответно – необходимите инвестиции за неотложния ремонт на пътищата.

Макар страната ни да настоява за европейски средства за ремонт на първи и втори клас пътища, позицията на ЕК е отрицателна. Регионалният министър Десислава Терзиева заяви намерение да насочи усилия върху ниския клас пътища, като обяви, че дори ще настоява държавата да тегли заем за ремонта им. На пътната агенция пък възложи да направи анализ на всички пътища в гаранция, за да се види къде има проблеми, които да се отстранят за сметка на изпълнителите. Резултатът от този анализ все още не е известен.