Начало Новини МРРБ инвестира между 20 и 25 млн. лв. годишно за чисти води

МРРБ инвестира между 20 и 25 млн. лв. годишно за чисти води

chisti vodi

Министерството на регионалното развитие и благоустройството започва прилагането на инвестиционна програма за чисти питейни води“, по която всяка година ще инвестира между 20 и 25 млн. лв. в строителство на водопроводи и пречиствателни станции за питейни води в страната. Това заяви министър Лиляна Павлова, която присъства на старта на проект за реконструкция на клона от главния водопровод, който водоснабдява кварталите “Аспарухово“ и „Галата“, с. Звездица и гр. Варна. Проектът се финансира с 3 млн. лв., осигурени от бюджета на МРРБ. На събитието присъстваха кметът на община Варна Иван Портних, управителят на ВиК –Варна инж. Валентин Вълканов и др.

Министър Павлова отбеляза, че рехабилитацията на водопровода е от изключителна важност, защото е изграден от етернитови тръби и силно амортизиран, заради което всяка седмица се появяват аварии.

Финансирането, което МРРБ предоставя на община Варна за реконструкцията на водопровода, е част от разработената програма с проекти за подобряване качеството на питейната вода или на такива, с чието изпълнение ще се намалят загубите и ще се осигури съответствие с директивите на ЕС в областта на водите, обясни министърът. По думите й това е стъпка към превръщането на фондовете на ЕС в допълващ, а не в основен източник за инвестиции в отрасъла.

Част от предвидените споразумения с общините, чрез които им се предоставят средствата от бюджета на министерството, вече са подписани. „Община Варна стартира дейностите по реализацията на проекта само за месец след сключване на споразумението. Това е много важно, защото колкото по-бързо се усвоят тези 3 млн. лв., толкова повече се увеличават шансовете на общината да получи допълнителен трансфер на средства, ако други общини не успеят да ги усвоят“, обърна внимание министърът.

Лиляна Павлова подчерта, че кв. „Апарухово“ е пример за интегриран подход за изпълнение на проекти, които ще го преобразят основно в инфраструктурно отношение. С подкрепата на МРРБ ще бъде подменен довеждащият водопровод. С други 3,5 млн. лв., осигурени от ведомството ще се поднови водопроводът по ул. „Народни будители“, двора на училище „Христо Ботев“ и по улиците „Константин Арабаджиев“, „Димчо Дебелянов“, „Степка Разин“, „Моряшка“, „Георги Стаматов“ и бул. „Първи май“. Със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. ще се реализират проекти за градска среда и обновяване на улици. По програмата за „Рибарство и аквакултури“ ще се обнови рибарското пристанище, а със средства от Фонд „Солидарност“ ще бъдат завършени ревизионните дерета в квартала.

Строители.бг