Начало Новини Може да има конкурс за строител на VII блок

Може да има конкурс за строител на VII блок

АЕЦ “Козлодуй”

Идеята за седми блок на АЕЦ “Козлодуй” ще се разработва – предстои да се решава дали да се организира конкурс за изграждането му, заяви премиерът Пламен Орешарски в Букурещ, като не изключи да има такъв.

Това ще обсъдим в правителството, но на мен ми се иска ядрената енергетика също да бъде диверсифицирана, а не с единствен доставчик и оператор, уточни той. И допълни, че няма предрешаване, че “Уестингхаус” ще строи.

“Подготовката на VII блок на АЕЦ “Козлодуй” бе стартирана от предходното правителство. Ние просто продължаваме тази подготовка и за първи път получаваме упреци, че нещо сме продължили. Аз винаги съм заявявал, че там, където одобряваме политиките, ще има приемственост”, коментира Орешарски.

Китайски компании да строят някои от магистралите ни и други инфраструктурни съоръжения като например тунели под Шипка и Петрохан. Това е предложил премиерът по време на срещите си с китайския министър-председател Ли Къцян в рамките на международната среща на правителствените ръководители на държавите от Централна и Източна Европа и Китай.

Кредитни линии от 10,5 млрд. долара, обещани от Китай, очакват да бъдат усвоени от 16 страни от Централна и Източна Европа.

Много силен интерес към жп сектора в България е проявил премиерът на Китай Ли Къцян на срещата си с Орешарски. Двамата говорили и за сътрудничество в сферата на земеделието и преработвателната промишленост.

Орешарски заявил, че е добре китайски компании да инвестират в преработвателната промишленост на база на местни суровини, които да се ползват в детски храни и млечната индустрия. Обсъждало се и откриване на директна авиолиния и за повишаване на туристическия обмен. Покани от наша страна за по-активно участие на китайски компании в бизнес паркове, индустриални зони и сътрудничество в технологичната индустрия.

Китайците предложили учредяване на асоциация за насърчаване на сътрудничеството в селското стопанство, както и България да бъде неин домакин.

Източник: 24chasa.bg