Начало Новини Мораториум върху плащането на сметките би довело до повече негативи, отколкото позитиви

Мораториум върху плащането на сметките би довело до повече негативи, отколкото позитиви

Министър Аврамова: Налагането на мораториум върху спирането на вода за неплатени сметки и спиране на сроковете за плащане ще доведе до натрупване на задълженията на потребителите

Предложеният проект на решение е несъобразена мярка. Ефектът от подобно решение ще донесе повече негативи за обществото, отколкото позитиви.

Изпълнението на тази мярка ще доведе до натрупване на сметки и повишаване на задлъжнялостта на потребителите.

Да накараме хората да натрупат две или три сметки, след три месеца ще направи тези хора свръхзадлъжнели и най-уязвимите ще станат клиенти на фирмите за бързи кредити.

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в Народното събрание по повод предложението на БСП за налагане на мораториум върху спирането на вода, поради неплатени сметки.

„Това не е добър сигнал както за ползвателите на услугата, така и за фирмите – доставчици“, заяви още министърът. Тя беше категорична, че такъв подход ще допринесе и за намаляване на добросъвестните платци, а постъпленията към дружествата ще се снижат и забавят във времето, което означава увеличаване на междуфирмената задлъжнялост, забавен, или отложен растеж на доходите, съкращаване на персонал и други негативни последици.

Пред депутатите Петя Аврамова подчерта, че само публичното разпространение на идеята за мораториум вече има негативни последици за плащанията към ВиК дружествата и към настоящия момент те са в рамките на 30 до 50% от същия период на февруари месец.

„В тези дружества работят хора, които на терен всеки ден, дори и в тази кризисна ситуация, полагат усилия да не спира водата“, каза министърът и призова: „Нека запазим тези хора и осигурим нормално съществуване на ВиК операторите.“

Петя Аврамова обясни, че и към настоящия момент в Общите условия за предоставяне на В и К услуги са разписани подробно стъпките и практически сроковете от получаване на услугата до момента на евентуалното преустановяване на достъп до същата на законово основание е повече от 3 месеца.

В допълнение регионалният министър каза, че от страна на доставчиците на услугата се прилага диференциран подход, при който принудително събиране на задълженията се прилага към длъжници с по-висок размер на дълга и спрямо системно неизправните длъжници.

„Апелирам за отговорно вземане на решение от всички в Парламента, така че да дадем възможност на ВиК операторите да изпълняват услугите в този труден момент. Това са публични услуги с регулирани цени и ВиК дружествата очакват тези постъпления, за да могат да работят“, заключи министърът.